Ман Сити срещу Арсенал: Всичко, което трябва да знаете за сблъсъка за титлата

Защитаващият титлата Ман Сити е готов за евентуален решаващ титлата с колебливия лидер в лигата Арсенал.

Arsenal’s William Saliba, left, and Bukayo Saka, right, in action with Manchester City’s Phil Foden earlier in the season [File: Matthew Childs/Action Images via Reuters]
source: Al jazeera

Посещението на Арсенал в Манчестър Сити в сряда беше кръжено от месеци като потенциално решаваща дата в надпреварата за титлата във Висшата лига, но сега артилеристите трябва да се борят с огромна промяна в инерцията към защитаващия шампион.

Арсенал на Микел Артета пътува до Етихад Стейдиъм с пет точки преднина в горната част на таблицата, но мнозина смятат, че Arsenal ще загуби титлата, тъй като Сити имат два мача в по-малко и домакинско предимство в средата на седмицата.

Арсенал – който търси първата титла във Висшата лига от 2004 г. насам – можеше да натрупа 11 точки преднина през последните седмици, за да натрупа натиска върху Сити на Пеп Гуардиола, който се бори за спечелването на Висшата лига, Шампионската лига и требъла на ФА Къп.

Вместо това, младите играчи на Артета показаха своята неопитност в сблъсъка, тъй като три последователни равенства върнаха на Сити контрола върху собствената им съдба.

Шампионите на Англия спечелиха всичките си 11 мача на Етихад през 2023 г., отбелязвайки 43 гола в процеса.

Ерлинг Халанд е само на два гола от достигане на рекорда за всички времена във Висшата лига от 34 гола за сезон и 50 във всички състезания през първата си година в английския футбол.

Какви са новините за отбора?

Сити има съмнения относно намиращия се във форма защитник Нейтън Аке, но след завръщането на Фил Фодън през уикенда, те иначе са чисти.

Скорошното отсъствие на защитника на Арсенал Уилям Салиба поради контузия в гърба се оказа сериозен удар, като французинът не се очаква да се върне навреме за сряда. Гранит Джака също е под въпрос поради заболяване.

Глава до глава

Арсенал загуби последните си седем срещи със Сити във всички турнири и не е побеждавал Манчестър Сити в лигата от 2015 г.

Манчестър Сити победи Арсенал два пъти този сезон, 1-0 в четвъртия кръг на ФА Къп и 3-1 във Висшата лига на стадион „Емирейтс“ през февруари.

Какво казаха мениджърите?

Гуардиола: „В сряда е финал срещу отбор, който е най-добрият отбор в Англия досега и е с пет точки пред нас. Това е огромен и важен мач за нас. Знаем, че победата ще ни направи стъпка към това да го поставим изцяло в наши ръце.“

Артета: „Знаехме, че трябва да отидем на Етихад и след това ще имаме пет много трудни мача. Така че този мач [в сряда] ще бъде наистина важен. Ще определи ли този сезон? Отговорът е не… ако спечелим утре, не сме спечелили лигата. Това вероятно ще промени процента, но пет мача в тази лига все още са много трудни.”

Източник: Ал джазира и новинарската агенция