Случай Rafiq – как крикетът достигна точка на криза

Председателят на Йоркшир Роджър Хътън и главният изпълнителен директор Марк Артър подадоха оставки след твърденията на Азим Рафик за расизъм; Първоначално клубът заяви, че никой служител няма да бъде подложен на дисциплинарни наказания, въпреки разследването, което установи, че Рафик е жертва на „расов тормоз и тормоз“

Последна актуализация: 14/01/22 00:06 ч

Твърденията на Азим Рафик за институционален расизъм в Йоркшир доведоха до няколко оставки в борда на окръга, правителствена намеса и продължават да разтърсват английския крикет.

Отне обаче повече от година, докато твърденията на Рафик набират популярност, като първоначално Йоркшир заяви, че няма да бъдат предприети дисциплинарни мерки срещу никой от техните служители – въпреки разследването, което установи, че той е жертва на "расов тормоз и тормоз".

Публикуването на предполагаеми подробности от доклада, разкриващи, че старши играч от Йоркшир е признал многократно да е използвал работата "P***" по отношение на Rafiq, случаят най-накрая привлече широко внимание.

След това Рафик даде показания пред комисията по цифрови технологии, култура, медии и спорт, преборвайки сълзите си, докато разкриваше всички аспекти на широкообхватните си твърдения за институционален расизъм в Йоркшир, без страх от съдебна репресия.

DCMS публикува доклада си тази седмица и предупреди, че расизмът в крикета е „дълбоко вкоренен“ и че публичните пари трябва да бъдат удържани от спорта, освен ако не може да „почисти своята дейност“.

Sky Sports News проследява и съобщава за твърденията на Рафик през цялото време, а сега гледаме назад как случаят създаде голяма криза за Йоркшир и английския крикет…

2008-2018 – Кариерата на Рафик в Йоркшир

Кариерата на Рафик в Йоркшир започна ярко, като окръгът му даде дебюта си в T20 мач срещу Нотингамшир през 2008 г. на едва 17-годишна възраст.

Оф-спинърът, който показваше потенциала да се превърне в пълноценен универсален играч, щеше да направи своя дебют в първа класа в мач от окръжно първенство със Съсекс през следващото лято, като същевременно привлече вниманието на международните селектори. Той беше избран за капитан на Англия на Световното първенство до 19 години, водейки отбор, който включваше съвременните суперзвезди Джо Рут, Бен Стоукс и Джос Бътлър.

Азим Рафик се радваше на обещаващо начало на кариерата си в ЙоркширАзим Рафик се радваше на обещаващо начало на кариерата си в Йоркшир
Азим Рафик се радваше на обещаващо начало на кариерата си в Йоркшир

През 2012 г. Рафик стана най-младият капитан на Йоркшир в историята и първият им от азиатски произход, оставайки непобеден като капитан по време на шестте мача на T20, в които заместваше контузения Андрю Гейл. Въпреки това, поредица от наранявания в коляното попречиха на напредъка му и до 2014 г. Йоркшир позволи на Рафик да тренира с други окръзи, но това не направи малко за подновяване на кариерата му.

Това, което изглеждаше като приказно завръщане в отбора на Йоркшир, се случи през 2016 г., тъй като той допринесе за кампания, в която отборът достигна до финалния ден на T20 и се състезава за титлата на окръжния шампионат. По-впечатляващи изпълнения последваха през 2017 г., но той беше счетен за излишък от изискванията през 2018 г. и връзката му с окръга беше официално прекратена.

Септември 2020 г. – Рафик разкрива „самоубийствени“ мисли в първите обвинения

В интервю за ESPNcricinfo от септември 2020 г., Рафик каза, че „дълбоко вкоренения“ расизъм в Йоркшир го е оставил „близо до извършване на самоубийство“.

Говорейки пред Sky Sports News дни по-късно, Рафик сподели още подробности: „В най-лошия ми случай бях точно на ръба, стоях на балкона си. Редовно се прибирах от тренировка и плача по цял ден. Беше много труден момент за мен .

Рафик подробно описва някои от твърденията си за институционален расизъм и обяснява как преживяванията „се задържат с него“

Моля, използвайте браузъра Chrome за по-достъпен видео плейър

Рафик подробно описва някои от твърденията си за институционален расизъм и обяснява как преживяванията „се задържат с него“
Рафик подробно описва някои от твърденията си за институционален расизъм и обяснява как преживяванията „се задържат с него“

„В един от първите ми няколко мача излизахме на терена на Trent Bridge и там бях аз, Адил Рашид, Аджмал Шахзад и Рана Навед и един от старшите играчи казаха: „Има твърде много от вас, това е нещо, което ние трябва да имам дума за“.

„Щехме да излизаме през нощта, аз разговарях с някого и имах съотборници да идват и да казват: „Не му говорете. Той е буквална дума“.

Йоркшир бързо започна разследване, като помоли независимата адвокатска кантора Squire Patton Boggs да ръководи прегледа на твърденията на Рафик, като Хътън описа твърденията като „изключително тревожни“.

ЕЦБ заяви, че е „дълбоко обезпокоена“ от опита на Рафик и „приветства“ разследването на Йоркшир.

Декември 2020 г. – Rafiq подава правен иск

Йоркшир потвърди през октомври 2020 г., че разследването е в ход , докато на следващия месец Рафик направи първото си изявление пред комисията, свикана от окръга.

Докато разследването продължава, през декември 2020 г. Рафик подава иск срещу окръга съгласно Закона за равенството, твърдейки, че е претърпял „пряка дискриминация и тормоз на основата на раса, както и виктимизация и увреждане в резултат на усилията си да се справи с расизма в клуба".

Рафик казва, че е имало няколко трудни момента, които са помогнали при разследването на Йоркшир

Моля, използвайте браузъра Chrome за по-достъпен видео плейър

Рафик казва, че е имало няколко трудни момента, които са помогнали при разследването на Йоркшир
Рафик казва, че е имало няколко трудни момента, които са помогнали при разследването на Йоркшир

Правният екип на Рафик заяви, че иска "декларация, че клубът е действал незаконно, както и финансови щети за вредите и щетите, които е претърпял", като същевременно прави препоръки "за да се гарантира, че в клуба ще бъдат направени промени, за да се гарантира, че не да не се случи отново."

От клуба отговориха, че приемат обвиненията "изключително сериозно", но че би било "неуместно" да коментират повече, докато производството е в ход.

Клубът също цитира собствено текущо разследване и заяви, че очаква резултатите и препоръките от него "в началото на следващата година".

Юни 2021 г. – Не е постигнато решение, тъй като докладът се забавя

Без следи от доклада в края на февруари 2021 г., адвокатите на Рафик предупредиха, че Йоркшир "рискува да легитимира расизма", като отлага публикуването на констатациите си, което предполага, че те биха могли да бъдат задържани поради страха от въздействието им върху трудовия съд в резултат на неговото правен иск, който е насрочен за юни.

Адвокатът на Рафик Асма Икбал каза, че забавянията "създават липса на вяра в целия процес и означават, че доверието в способността на спорта да изчисти действията си е сериозно подкопано".

От Йоркшир отговориха, като казаха, че вярват, „че констатациите на разследването ще бъдат предоставени преди следващия етап на трибунала, но би било неуместно да се опитваме да приспособим времето му, за да съответства на производството на трибунала“.

Констатациите не бяха оповестени, когато трибуналът се проведе през юни, като Рафик и окръгът не успяха да разрешат спора си.

Клубът заяви, че „съжалява“, че не може да бъде постигнато решение и че очакват случаят да бъде включен за частна конференция за управление на казуси.

Рафик постави под въпрос отговора на Йоркшир, след като окръгът каза, че бившият им играч е „жертва на неадекватно поведение“ след твърденията му за институционален расизъм

Моля, използвайте браузъра Chrome за по-достъпен видео плейър

Рафик постави под въпрос отговора на Йоркшир, след като окръгът каза, че бившият им играч е „жертва на неадекватно поведение“ след твърденията му за институционален расизъм
Рафик постави под въпрос отговора на Йоркшир, след като окръгът каза, че бившият им играч е „жертва на неадекватно поведение“ след твърденията му за институционален расизъм

Август 2021 г. – Йоркшир се извинява, но отрича институционалния расизъм

През август 2021 г. Йоркшир издаде „дълбоки извинения“ на Рафик, след като заяви, че докладът установява, че той е „жертва на неадекватно поведение“, което те описват като „очевидно неприемливо“.

Окръгът обаче не прие твърдението му за институционален расизъм, заявявайки, че „много от твърденията не са потвърдени, а за други няма достатъчно доказателства, за да може комисията да вземе решение“.

Рафик обвини окръга, че "подлъгва" твърденията му и обеща, че "няма да си тръгне".

ЕЦБ заяви, че очаква копие от доклада и похвали Рафик за неговата "храброст", като същевременно отбеляза своята "загриженост", че някои от твърденията са били потвърдени.

Преди публикуването на изявлението на Йоркшир, Рафик каза пред Sky Sports News , че процесът е бил "невероятно труден" за психичното му здраве и че той се е озовал на същите "тъмни места", на които е бил, когато е претърпял предполагаемото насилие.

Септември 2021 г. – Публикувана обобщена версия на констатациите – ЕЦБ „загрижена“

През септември най-накрая беше публикувано резюме на констатациите и препоръките на комисията, като Йоркшир призна, че Рафик е бил жертва на „расов тормоз“ и „тормоз“ по време на престоя си в клуба.

Въпреки това, само седем от 43-те обвинения, направени от Рафик, бяха потвърдени и Йоркшир каза, че не е възможно да се определи окончателно дали има институционален расизъм в клуба и поддържат, че не възнамеряват да публикуват пълния доклад.

Рафик каза пред Sky Sports News , че "не е доволен" от последните действия на окръга и ще "се бори" с надеждата да бъде публикуван пълният доклад.

Насър Хюсеин каза, че Рафик „заслужи своя ден“, след като Йоркшир разкри подробности от разследването си в същия ден, когато последният тест между Англия и Индия беше отменен

Моля, използвайте браузъра Chrome за по-достъпен видео плейър

Насър Хюсеин каза, че Рафик „заслужи своя ден“, след като Йоркшир разкри подробности от разследването си в същия ден, когато последният тест между Англия и Индия беше отменен
Насър Хюсеин каза, че Рафик „заслужи своя ден“, след като Йоркшир разкри подробности от разследването си в същия ден, когато последният тест между Англия и Индия беше отменен

ЕЦБ каза, че констатациите на независимата комисия са „много тревожни“ и ще реши след по-подробно проучване на съдържанието „какви допълнителни действия са необходими“.

Министерството на цифровите технологии, културата, медиите и спорта поиска „действия“ срещу онези, които са признати за виновни в расизъм срещу Рафик, и осъди Йоркшир за показване на „липса на истинско разкаяние“, като същевременно настоя Рафик да види пълно копие на доклада.

Там времето за публикуване на доклада беше описано като "зверско" от говорител на Rafiq, като то дойде на същата сутрин, когато петият тест на Англия с Индия беше отменен само часове преди началото на играта.

Октомври 2021 г. – Йоркшир не предприема дисциплинарни действия

Следващия месец Yorkshire обяви, че няма да предприема дисциплинарни действия срещу нито един от своите служители, играчи или ръководители след доклада.

Окръгът заяви, че собственото му вътрешно разследване е стигнало до заключението, че "няма поведение или действие, предприето от някой от неговите служители, играчи или ръководители, които да налагат дисциплинарни мерки".

Рафик определи решението като „немислимо“ и обвини Йоркшир, че защитава членовете на персонала си, като написа в Twitter, че клубът е „неудобен“ и го обвини, че дава „зелена светлина“ на расизма.

Рафик, който до този момент получи силно редактирана версия на доклада, каза, че все още чака пълната версия, и се обади на ЕЦБ, за да „подреди това, преди да го направя“.

ЕЦБ заяви, че на този ден е получила пълния доклад и ще го разгледа, но предупреди, че „ще отнеме време, за да приключи регулаторният процес“.

Ноември 2021 г. – Изтичане на подробности за доклада, Йоркшир е изправен пред широко разпространена реакция

Предполагаемите подробности за доклада бяха публикувани от ESPNcricinfo , включително признанието на старши играч, че той многократно е използвал думата "P***" по отношение на Rafiq, което впоследствие беше счетено за "в духа на приятелски закачки".

Бившият английски национал Гари Баланс по-късно ще пусне изявление, в което призна, че е използвал расова обида към Рафик по време на престоя им заедно в Йоркшир.

Твърдението, че в доклада е намерен расистки език и Йоркшир е избрал да не предприема действия, доведе до голяма реакция срещу клуба.

Министърът на здравеопазването Саджид Джавид каза, че "главите трябва да се въртят" в окръга, докато премиерът Борис Джонсън призова Бордът по крикет на Англия и Уелс да разследва "задълбочено и бързо".

ЕЦБ обеща, че ще проведе пълен регулаторен процес възможно най-бързо, и се извини, че не е разрешила проблема по-рано, заявявайки, че е „съзнавала продължителността на времето, през което Azeem е чакал за разрешаване, и щетите, които трябва да поеме неговото благополучие и това на семейството му“.

Беше потвърдено, че Хътън ще бъде извикан да се изправи пред парламентарната комисия на DCMS, чийто председател Джулиан Найт призова за отстраняването на целия борд на окръга и каза, че „това е един от най-отблъскващите и тревожни епизоди в съвременната история на крикет“.

Оставките идват, тъй като задълженията за хостинг на Headingley са спрени от ЕЦБ

ЕЦБ предлага първата си голяма санкция на 4 ноември, тъй като Йоркшир е спрян от домакинство на международни или големи мачове . Хедингли трябваше да бъде домакин на тестов мач срещу Нова Зеландия през 2022 г. и еднодневен международен срещу Южна Африка.

Клубът е предупреден, че спирането ще остане "докато ясно не покаже, че може да отговори на стандартите, очаквани от международно място, член на ЕЦБ и първокласен окръг".

На следващия ден председателят Роджър Хътън подава оставка, заедно с други членове на борда Ханиф Малик и Стивън Уилис. Лорд Камлеш Пател от Брадфорд е назначен за негов заместник и по-късно се извинява на Рафик за това, че клубът се справи с обвиненията.

Новият председател на клуба по крикет в окръг Йоркшир, лорд Камлеш Пател, се извинява на Рафик

Моля, използвайте браузъра Chrome за по-достъпен видео плейър

Новият председател на клуба по крикет в окръг Йоркшир, лорд Камлеш Пател, се извинява на Рафик
Новият председател на клуба по крикет в окръг Йоркшир, лорд Камлеш Пател, се извинява на Рафик

Оставката на главния изпълнителен директор Марк Артър следва седмица по-късно, докато клубът обявява, че директорът на крикет Мартин Моксън отсъства от работа поради „заболяване, свързано със стреса“.

Треньорът на първия отбор на Йоркшир Андрю Гейл е отстранен на 9 ноември "в очакване на дисциплинарно изслушване след исторически туит". Гейл каза пред Jewish News, че не е бил "напълно наясно" със значението на обидна, антисемитска дума, която е използвал в исторически и впоследствие изтрит туит, след като вестникът съобщи за историята.

Йоркшир също така обявява, че разследва обвиненията в расизъм, направени от азиатски играч на крикет, който е бил бивш играч на академията за окръга.

Играчът, който желае да остане анонимен, твърди, че съотборник от Йоркшир е уринирал върху главата му и също така твърди, че е чул старши играчи да говорят за оскверняване на мюсюлманска молитвена постелка.

Капитанът от изпитанията на Англия Джо Рут казва, че скандалът с расизма в Йоркшир е „счупил играта ни и е разкъсал животите“

Моля, използвайте браузъра Chrome за по-достъпен видео плейър

Капитанът от изпитанията на Англия Джо Рут казва, че скандалът с расизма в Йоркшир е „счупил играта ни и е разкъсал животите“
Капитанът от изпитанията на Англия Джо Рут казва, че скандалът с расизма в Йоркшир е „счупил играта ни и е разкъсал животите“

Капитанът на Англия от тестовете и батсменът на йоркшир Джо Руут казва на 11 ноември, че скандалът с расизма „разби играта ни и разкъса животите“ и ще предложи подкрепата си на клуба в опит да „направи спорта, който обичам, по-добър за всички“.

Руут, който премина през възрастовите групи и академията на Йоркшир, добавя, че никога лично не е чувал расизъм в клуба.

Часове след като Руут публикува изявлението си, Рафик написа в Туитър: „Разочарован дори не е чувството. Невероятно наранен. Но изглежда, че неудобните истини са трудни за приемане“.

Рашид подкрепя обвиненията в расизъм срещу Вон

Бившият капитан на Англия и Йоркшир Майкъл Вон разкрива на 4 ноември, че е бил замесен в доклад за обвиненията на Рафик, но категорично отрича да е казал на група азиатски съотборници, че има „твърде много от вас, трябва да направим нещо по въпроса ".

Би Би Си отстрани Вон от неговото радио шоу, докато бившият пакистански национал Рана Навед-ул-Хасан, който играеше за Йоркшир като играч от чужбина през 2008 и 2009 г., казва, че е чул предполагаемия коментар.

На 15 ноември, с участието му в завършеното Световно първенство по футбол T20, играчът на боулинг от Англия и Йоркшир Адил Рашид пуска изявление, потвърждаващо обвинението на Рафик срещу Вон.

Кадри от Sky Sports от 2009 г. показват, че Вон се ръкува със съотборниците си Рафик и Рашид - мачът, в който се твърди, че е направил расистка забележка. Вон отрича обвинението

Моля, използвайте браузъра Chrome за по-достъпен видео плейър

Кадри от Sky Sports от 2009 г. показват, че Вон се ръкува със съотборниците си Рафик и Рашид – мачът, в който се твърди, че е направил расистка забележка. Вон отрича обвинението
Кадри от Sky Sports от 2009 г. показват, че Вон се ръкува със съотборниците си Рафик и Рашид – мачът, в който се твърди, че е направил расистка забележка. Вон отрича обвинението

Рашид казва, че „може да потвърди спомените на Азим Рафик за коментарите на Майкъл Вон към група азиатски играчи“ и обещава да подкрепи всякакви по-нататъшни официални разследвания на твърденията на бившите му съотборници.

Sky Sports News се обръща към Вон, Йоркшир и ЕЦБ за коментар.

Изявлението на Рашид идва в същия ден, когато Йоркшир отваря независима гореща линия за нередности, позволяваща на всеки, който желае да подаде официална жалба за каквато и да е форма на дискриминация или тормоз, която е претърпял в резултат на действие или пропуск от страна на Йоркшир, да направи това, използвайки специален имейл адрес .

Рафик дава доказателства на DCMS

Защитен от парламентарни привилегии, Рафик се бори със сълзите си, когато се яви пред депутати, за да разкрие всички аспекти на широкообхватните си твърдения за институционален расизъм в Йоркшир, без страх от правна репресия.

Рафик говори за "токсична" атмосфера в съблекалнята, в която е "постоянно" подложен на расови обиди.

Той каза, че в съблекалнята на Англия е имало расизъм, като обвини Баланс, че е използвал термина "Кевин", за да опише "човек с цвят на цвят". Той също така твърди, че Алекс Хейлс е кръстил кучето си на расовата клевета. По-късно Хейлс ще отрече твърдението.

Азим Рафик разказва на депутатите за имената и расовите обиди, използвани в съблекалните на Йоркшир и Англия (Предупреждение: видеото съдържа обидно и разстройващо съдържание)

Моля, използвайте браузъра Chrome за по-достъпен видео плейър

Азим Рафик разказва на депутатите за имената и расовите обиди, използвани в съблекалните на Йоркшир и Англия (Предупреждение: видеото съдържа обидно и разстройващо съдържание)
Азим Рафик разказва на депутатите за имената и расовите обиди, използвани в съблекалните на Йоркшир и Англия (Предупреждение: видеото съдържа обидно и разстройващо съдържание)

Рафик също така описа как е бил притиснат и принуден да пие алкохол в местния клуб по крикет като 15-годишен и заключи, че е загубил кариерата си поради расизъм.

Рафик също обвини бившия старши треньор на Англия Дейвид Лойд в опит да го оклевети. По-късно Лойд ще пусне публично извинение, преди да се оттегли от ролята си на експерт в Sky Sports.

Бившият председател на Йоркшир Роджър Хътън каза на депутатите, че е бил помолен от бившия главен изпълнителен директор на окръга Марк Артър да се откаже от разследването.

Хътън добави, че е искал да отстрани Артър и директора на крикет Моксън от постовете им и добави, че се „страхува“, че Йоркшир се чувства под определението за институционален расист.

Рафик се извинява за антисемитските коментари

Дни след изслушването на DCMS Рафик беше обвинен в The Times, че е направил антисемитски коментари в размяна с друг щурец през 2011 г.

Бившият играч на крикет Азим Рафик - който разкри скандала с расизма в играта - самият се извини за антисемитски послания при размяна на съобщения с друг играч на крикет през 2011 г.

Моля, използвайте браузъра Chrome за по-достъпен видео плейър

Бившият играч на крикет Азим Рафик – който разкри скандала с расизма в играта – самият се извини за антисемитски послания при размяна на съобщения с друг играч на крикет през 2011 г.
Бившият играч на крикет Азим Рафик – който разкри скандала с расизма в играта – самият се извини за антисемитски послания при размяна на съобщения с друг играч на крикет през 2011 г.

Рафик се извини и каза, че се "срамува от тази размяна" с бившия играч на Уоруикшир и Лестършир Атеек Джавид.

Рафик каза, че съжалява за еврейската общност "и всички, които с право са обидени от това", но настоя, че днес е различен човек от 2011 г., когато беше на 19.

Следващата седмица Рафик срещна оцелял от Холокоста в опит да се образова допълнително.

ЕЦБ публикува план за действие след среща на цялата игра

Главният изпълнителен директор на ЕЦБ Том Харисън обеща да остане в ролята си и да се справи с расизма в спорта след среща на водещите лица, вземащи решения в крикета, включително председателите на всички 18 първокласни окръга.

Седмица след срещата ЕЦБ публикува в петък план за действие от 12 точки, обхващащ цялата игра за справяне с расизма и всички форми на дискриминация.

Шефът на ЕЦБ Том Харисън казва, че иска да поведе крикета през неговия расистки скандал и е получил подкрепа за това след среща на окръзите и управителните органи на спорта

Моля, използвайте браузъра Chrome за по-достъпен видео плейър

Шефът на ЕЦБ Том Харисън казва, че иска да поведе крикета през неговия расистки скандал и е получил подкрепа за това след среща на окръзите и управителните органи на спорта
Шефът на ЕЦБ Том Харисън казва, че иска да поведе крикета през неговия расистки скандал и е получил подкрепа за това след среща на окръзите и управителните органи на спорта

Основните точки включват преглед на културата на съблекалнята, обучение за разнообразие за всички, които участват в спорта, преглед на управлението, стремеж за премахване на бариерите пред играта на крикет от най-високо ниво, локализирано равенство, разнообразие и приобщаване за клубове, окръзи и държавни органи и проучване как стадионите могат да бъдат направени по-приветливи за хора от различен произход.

Описван като „критичен момент за крикета“ от временния председател на ЕЦБ Бари О’Брайън, управителният орган на Англия обеща 25 милиона британски лири стратегическо финансиране за пет години за прилагане на промени – някои от които ще бъдат „незабавни“, докато други ще бъдат въведени като част от "период на преглед".

Беше обявено ново звено за борба с дискриминацията, което ще бъде сформирано в рамките на шест месеца, „за да се гарантира, че ЕЦБ разполага с необходимите ресурси и способности, за да помогне за справяне с дискриминацията“

Декември 2021 г. – Гоф е назначен след напускането на Моксън и Гейл

Директорът по крикет Мартин Моксън и старши треньорът Андрю Гейл напускат Йоркшир заедно с целия треньорски екип на окръга.

Моксън беше отстранен от работа поради заболяване, свързано със стрес, докато Гейл беше отстранен от работа в очакване на дисциплинарно изслушване от 9 ноември.

Председателят на Йоркшир лорд Пател каза: „Необходима е значителна промяна в Йоркширския крикет клуб и ние се ангажираме да предприемем всички необходими действия, за да си върнем доверието.

Капитанът на Англия Джо Рут казва, че директорът по крикет в Ню Йоркшир Дарън Гоф може да предаде опита си на следващото поколение играчи

Моля, използвайте браузъра Chrome за по-достъпен видео плейър

Капитанът на Англия Джо Рут казва, че директорът по крикет в Ню Йоркшир Дарън Гоф може да предаде опита си на следващото поколение играчи
Капитанът на Англия Джо Рут казва, че директорът по крикет в Ню Йоркшир Дарън Гоф може да предаде опита си на следващото поколение играчи

Следващата седмица бившият капитан на Йоркшир Дарън Гоф е назначен за временно управляващ директор на клуба по крикет до края на сезон 2022.

Отварят се кандидатури за главен треньор и шест роли на неизпълнителни директори в окръга. По-късно Гоф назначава бивши съотборници на Англия Стив Хармисън и Райън Сайдботъм за временни треньори.

Януари 2022 г. – Докладът предупреждава за съкращаване на финансирането, освен ако крикетът „почисти действията си“

След изслушването през ноември комисията на DCMS публикува доклад, който предупреждава, че расизмът в крикета е „дълбоко вкоренен“ и че публичните пари трябва да бъдат удържани от спорта, освен ако не може да „почисти своята дейност“.

Докладът дава пример с езика, използван в кореспонденцията с комисията и опитите за "дискредитиране" на Рафик в медиите като доказателство за "дълъг и труден път" пред спорта.

По-нататък тя призова Съвета по крикет на Англия и Уелс (ЕЦБ) да разработи набор от ключови индикатори и да предоставя тримесечни актуализации на комисията за напредъка, в противен случай ще бъде изправен пред намаляване на държавното финансиране.

Английският крикет получи силно предупреждение от доклада на парламентарната комисияАнглийският крикет получи силно предупреждение от доклада на парламентарната комисия
Английският крикет получи силно предупреждение от доклада на парламентарната комисия

Комитетът заяви, че ЕЦБ и Йоркшир ще бъдат призвани да дадат доказателства за напредъка си в началото на тази година.

Коментирайки доклада, Рафик каза: "Комисията на DCMS се е изслушала и е предприела разумни действия."

ЕЦБ приветства препоръките на комисията и каза, че те "прегръщат текущия контрол от страна на комисията и всички онези, които обичат играта на крикет".

В допълнителни коментари пред Агенцията за новини PA, председателят на комисията на DCMS Джулиан Найт каза, че Йоркшир не трябва да е домакин на международни мачове в Хедингли, докато не бъдат разрешени проблемите около влиянието на Colin Graves Trust.

Коментарите на Найт идват, след като председателят на Йоркшир лорд Пател предупреждава за "голяма финансова криза", ако международният крикет не се завърне в Хедингли през предстоящото лято. Рафик също подкрепи молбите на лорд Пател, твърдейки, че окръгът се движи в "правилната посока" под негово ръководство.

източник