Щурецът каза да „почисти действията си“ от расизма или да загуби публично финансиране

Избраната комисия по цифрови технологии, култура, медии и спорт установи, че в спорта има „дълбоко вкоренен“ расизъм и даде пример за езика, използван в кореспонденцията с комисията и опитите да се „дискредитира“ Azeem Rafiq в медиите като доказателство за предстои „дълъг и труден път”.

Последна актуализация: 14/01/22 00:08 ч

Английският крикет беше разтърсен от расисткия скандал с Азим РафикАнглийският крикет беше разтърсен от расисткия скандал с Азим Рафик
Английският крикет беше разтърсен от расисткия скандал с Азим Рафик

Расизмът в крикета е „дълбоко вкоренен“ и публичните пари трябва да бъдат задържани от спорта, освен ако не може да „почисти действията си“, каза парламентарна комисия.

През ноември Азим Рафик даде емоционално свидетелство пред избраната комисия за цифрови, култура, медии и спорт (DCMS) за расистката злоупотреба, с която се сблъска по време на две престой в Йоркшир, започващи през 2008 г. и завършващи през 2018 г.

В доклад, публикуван в петък, комисията установи, че има „дълбоко вкоренен“ расизъм в спорта и даде пример с езика, използван в кореспонденцията с комисията и опитите за „дискредитиране“ на Рафик в медиите като доказателство за „дълъг и труден път" пред спорта.

По-нататък той призова Съвета по крикет на Англия и Уелс (ЕЦБ) да разработи набор от ключови показатели и да предоставя тримесечни актуализации на комисията за напредъка, в противен случай ще бъде изправен пред намаляване на правителственото финансиране.

Азим Рафик даде показания по време на изслушване на избрана комисия от DCMS през ноември 2021 г.Азим Рафик даде показания по време на изслушване на избрана комисия от DCMS през ноември 2021 г.
Азим Рафик даде показания по време на изслушване на избрана комисия от DCMS през ноември 2021 г.

Комитетът заяви, че ЕЦБ и Йоркшир ще бъдат призвани да дадат доказателства за напредъка си в началото на тази година.

„Наблюдаваме внимателно и напълно възнамеряваме да гарантираме, че крикетът ще изчисти действията си“, се казва в доклада.

„Препоръчваме правителството да гарантира, че всички бъдещи публични средства за крикет зависят от непрекъснат, доказан напредък в премахването на расизма както в съблекалните, така и на трибуните.

Комисията на DCMS докладва ключови точки:

  • В английския крикет има „дълбоко вкоренен“ расизъм и спортът трябва да „изчисти своята дейност“
  • Езикът, използван в кореспонденцията с комисията при събирането на доказателства и опитите да се „дискредитира“ Рафик в медиите, са доказателство за предстоящия „дълъг и труден път“
  • ЕЦБ призова да разработи набор от ключови индикатори и да предоставя тримесечни актуализации на комисията за напредъка си, или да се сблъска със съкращаване на финансирането
  • ЕЦБ и Йоркшир ще бъдат призвани да дадат доказателства за напредъка си в началото на 2022 г

На 18 ноември ЕЦБ публикува план от 12 точки за цялата игра за борба с дискриминацията. Неговият главен изпълнителен директор Том Харисън описа обвиненията за расизъм, направени от Рафик и други играчи, като „земетресение“ в крикета.

Планът включва преглед на културата на съблекалнята, обучение за разнообразие за всички, които участват в спорта, преглед на управлението, стремеж за премахване на бариерите пред играта на крикет от най-високо ниво, локализирано равенство, разнообразие и приобщаване за клубове, окръзи и държавни органи и проучване как стадионите могат да бъдат направени по-приветливи за хора от различен произход.

Депутатът Джулиан Найт, председател на комисията, каза: „Мощното доказателство, дадено на тази комисия от Азим Рафик, ни убеди, че неговата история е типична за ендемичен проблем в целия крикет. Ние го поздравяваме за смелостта да даде свирката за неприемливо и дискриминационно поведение.

„Бяхме шокирани от езика, който хората използваха в кореспонденцията с нас след изслушването. Това, заедно с историите, пуснати в медиите, за да го дискредитират, демонстрира, че изкореняването на расизма от играта ще бъде дълъг и труден път. Това обаче е вододел за крикет в тази страна. Тези, които обичат и подкрепят играта, са част от решението и трябва да изиграят своята роля.

Председателят на комисията на DCMS е депутатът Джулиан НайтПредседателят на комисията на DCMS е депутатът Джулиан Найт
Председателят на комисията на DCMS е депутатът Джулиан Найт

„Промените, въведени от лорд Пател в клуба по крикет окръг Йоркшир, дават място за оптимизъм, но сами по себе си не могат да изкоренят расизма в играта. Публичното финансиране за крикет трябва да зависи от реалното лидерство и напредъка на ЕЦБ за справяне с отвратителното поведение, не само в съблекалните. , но и на трибуните.

"Правителството трябва да постави бъдещото финансиране в зависимост от действието на играта за почистване. Уведомяваме ЕЦБ, че очакваме редовни актуализации, доставяни на този комитет за постигнатия напредък."

Рафик: Брилянтно, че DCMS държи сметка на ЕЦБ

Коментирайки доклада, Рафик каза: „Комисията на DCMS изслуша и предприе разумни действия.

„Абсолютно брилянтно е, че Джулиан Найт и колегите му в комисията ще държат ЕЦБ да се отчита всяко тримесечие. Това показва колко сериозно политиците се отнасят към проблем, който твърде много хора в крикета са игнорирали толкова дълго. Комисията разбира как важно е да почистите играта.

„Предложеното допълнително изслушване, в което ЕЦБ и Йоркширския кънтри крикет клуб ще трябва да дадат доказателства за напредъка си, също е добра новина. Трябва да им се даде шанс да направят правилното нещо и аз съм насърчен от лорд Пател работи, откакто е назначен за председател в YCCC.

Рафик игра за Йоркшир в два периода между 2008 и 2018 гРафик игра за Йоркшир в два периода между 2008 и 2018 г
Рафик игра за Йоркшир в два периода между 2008 и 2018 г

„Радвам се, че депутатите ще следят всеки напредък, така че реформите, необходими, за да направим спорта приобщаващ за всички младежи, да се случат скоро.

Комисията започна разследването, след като Йоркшир обяви, че няма да бъдат предприети дисциплинарни действия срещу никое лице в клуба, въпреки разследването, което той възложи, заключи, че „няма съмнение“ Рафик да е претърпял тормоз и расов тормоз.

Клубът може да бъде изправен пред допълнителни санкции от продължаващото разследване на ЕЦБ относно начина, по който се е справил с жалбите на Рафик.

Бари О'Брайън, временен председател на ЕЦБ, коментира: „Приветстваме препоръките на комисията и фокуса на Джулиан Найт и членовете на комисията върху постигането на реална промяна.

„Ние също така приемаме текущия контрол от страна на комисията и всички онези, които обичат играта на крикет, които ще наблюдават отблизо, докато предприемаме непрекъснатия, доказуем напредък в изкореняването на расизма от съблекалнята и от трибуните. Решени сме да подкрепяме да премахнем расизма – и други форми на дискриминация – от нашия спорт."

„Хедингли не трябва да бъде домакин, докато не бъдат разрешени проблемите с влиянието“

Найт също каза, че Йоркшир не трябва да е домакин на международни мачове в Хедингли, докато не бъдат разрешени проблемите около влиянието на Colin Graves Trust.

Бившият председател на окръга Роджър Хътън каза на избирателния комитет на DCMS през ноември, че иска да отстрани главния изпълнителен директор Марк Артър и директора на крикет Мартин Моксън заради отговора им на доклад за обвинения в расизъм, повдигнати от бившия играч Азим Рафик.

Въпреки това Хътън каза, че не е получил съгласие за това от Тръста, който се дължи на значителна сума пари от клуба и е свързан със семейството на бившия председател на Йоркшир Колин Грейвс.

Рафик обвини Йоркшир в институционален расизъмРафик обвини Йоркшир в институционален расизъм
Рафик обвини Йоркшир в институционален расизъм

ЕЦБ отне правото на Йоркшир да бъде домакин на доходоносни международни игри в Хедингли заради справянето на бившето ръководство с кризата в Рафик, но лорд Пател каза тази седмица, че ще бъде „огромна финансова криза“ за окръга, ако международните мачове не бъдат възстановени това лято. Рафик каза пред Daily Mail, че смята, че окръгът е направил достатъчно, за да оправдае връщането на кибрита.

„Това ми дава истинска пауза за размисъл дали те са готови (да приемат международни турнири) все още“, каза Найт пред информационната агенция на PA.

„Лорд Пател направи големи крачки, но трябва да сме сигурни, че няма повторение на ситуация, при която тези, които трябва да бъдат отстранени от висши позиции в клуба, не бъдат отстранени поради блокиране на пътя през Тръст.

„Бих се запитал дали Йоркшир трябва да си върне мачовете, докато този проблем не бъде разрешен. Мисля, че това е нещо, което ще проучим с тях и ЕЦБ, когато те излязат пред нас през следващите седмици.

Председателят на Йоркшир CCC лорд Пател признава, че би било катастрофално, ако тестовият крикет не се върне в Хедингли.

Моля, използвайте браузъра Chrome за по-достъпен видео плейър

Председателят на Йоркшир CCC лорд Пател признава, че би било катастрофално, ако тестовият крикет не се върне в Хедингли.
Председателят на Йоркшир CCC лорд Пател признава, че би било катастрофално, ако тестовият крикет не се върне в Хедингли.

„Бих поставил под въпрос позицията на Graves Trust в Йоркшир или дали той трябва да продължи да има влиянието и властта, каквито има.

Пател каза в отговор на доклада: „Приветстваме призива на избраната комисия за демонстрирани действия, за да освободим нашия спорт от расизъм и дискриминация. Свидетелството на Азим Рафик беше преломен момент за спорта като цяло и ние сме ангажирани да гарантираме, че не… човек издържа неприемливото преживяване, което направи в Йоркшир Каунти Крикет клуб.

„През последните два месеца Крикет клубът на окръг Йоркшир постигна значителен напредък в усилията ни за възстановяване и аз се радвам, че комисията смята, че има място за оптимизъм в постигнатото. Споделяме този оптимизъм и направихме някои реални подобрения , но ние сме само в началото на това дълго и важно пътуване."

източник