Победата на Мали с АФКОН над Тунис остава въпреки съдийския хаос

Победата на Мали над Тунис ще остане в сила на Купата на африканските нации, въпреки че реферът предизвика хаос, като два пъти даде финалната свирка твърде рано.

Организационният комитет на турнира се срещна късно в четвъртък в Камерун, за да ратифицира победата на Мали от група F с 1:0 предишния ден, след като грешките на рефера от Замбия Джани Сиказве предизвикаха объркване и гняв.

Първоначално Сиказве издуха до края на мача с 85 минути на часовника, като неговото отчитане на времето очевидно го подведе. Но след като се поправи, той все пак приключи мача в 90-ата минута, въпреки редица прекъсвания през второто полувреме, включително две проверки на VAR.

Тунис беше яростен и официалните лица нахлуха на терена в знак на протест, но трофеят на мача беше раздаден и пресконференциите след мача бяха в разгара си, преди официалните лица на Африканската футболна конфедерация (CAF) да решат, че оставащите минути трябва да се играят.

Моля, използвайте браузъра Chrome за по-достъпен видео плейър

Акценти от мача от група F за Купата на африканските нации между Тунис и Мали

Мали излезе на терена, за да играе 40 минути след началото на спора, но Тунис отказа да продължи и Сиказве прекрати мача за трети път.

Тунис подаде официален протест за действията на Сиказве пред CAF, но след като разгледа жалбата им и доклада на всички официални лица от мача, CAF каза в изявление: „Организационният комитет реши да отхвърли протеста, подадения от тунизийския отбор. За да хомологира резултата от мача като 1-0 в полза на Мали."

Бившият защитник на Кот д'Ивоар Сол Бамба реагира на хаотичните събития в мача на Тунис срещу Мали и казва, че противоречието не трябва да засенчва показания талант от световна класа

Хронология: Как се разви късният хаос

  • 85:06 – Реферът Джани Сиказве дава сигнал на пълен работен ден седем минути след почивка за охлаждане. Той изглежда осъзнава грешката си скоро след това и връща топката на вратаря на Тунис Бечир Бен Саид.
  • 86:10 – Бен Саид връща играта с кратък пас от наказателното си поле.
  • 86:44 – Ел Билал Туре от Мали показа червен картон, след като улови глезена на Дилън Брон на средата на линията.
  • 87:55 – Сиказве преглежда инцидента на монитора на VAR и след това потвърждава решението си.
  • 89:42 – Свирката на пълен работен ден прозвуча преждевременно за втори път, като тунизийският треньорски щаб излезе на терена, за да изрази своето недоверие и объркване.

Моля, използвайте браузъра Chrome за по-достъпен видео плейър

Старши треньорът на Тунис Мондер Кебайер беше шокиран от фарсовия край на мача им за Купата на африканските нации срещу Мали

AFCON улучва и пропуска: Абубакар блести, Салах се бори

Тъй като всичките 24 нации са изиграли поне един мач на тазгодишната Купа на африканските нации, връщаме поглед назад към най-добре представилите се и кой е имал седмица да забрави с африканския футболен журналист Ъшър Комугиша.

Той обсъжда формата на нападателя на Камерун Винсент Абубакар, битките на Египет и Мохамед Салах и последиците от този хаотичен край на поражението на Тунис от Мали.

ОЩЕ:  Nev: PL трябва да принуди отборите да играят | Кара: Клубове, които се възползват

Sky Sports за показване на AFCON на живо

Турнирът за Купата на африканските нации ще се излъчва на живо по Sky Sports през януари и февруари.

Турнирът, първоначално планиран да се играе през юни и юли 2021 г., ще се играе в Камерун между 9 януари и 6 февруари 2022 г., като Sky Sports показва всичките 52 мача на живо.

Ще участват 24 отбора, чиято кулминация ще бъде финалът на 6 февруари в столицата.

източник