Победата на Мали с АФКОН над Тунис остава въпреки съдийския хаос

Победата на Мали над Тунис ще остане в сила на Купата на африканските нации, въпреки че реферът предизвика хаос, като два пъти даде финалната свирка твърде рано.

Организационният комитет на турнира се срещна късно в четвъртък в Камерун, за да ратифицира победата на Мали от група F с 1:0 предишния ден, след като грешките на рефера от Замбия Джани Сиказве предизвикаха объркване и гняв.

Първоначално Сиказве издуха до края на мача с 85 минути на часовника, като неговото отчитане на времето очевидно го подведе. Но след като се поправи, той все пак приключи мача в 90-ата минута, въпреки редица прекъсвания през второто полувреме, включително две проверки на VAR.

Тунис беше яростен и официалните лица нахлуха на терена в знак на протест, но трофеят на мача беше раздаден и пресконференциите след мача бяха в разгара си, преди официалните лица на Африканската футболна конфедерация (CAF) да решат, че оставащите минути трябва да се играят.

Моля, използвайте браузъра Chrome за по-достъпен видео плейър

Акценти от мача от група F за Купата на африканските нации между Тунис и Мали

Мали излезе на терена, за да играе 40 минути след началото на спора, но Тунис отказа да продължи и Сиказве прекрати мача за трети път.

Тунис подаде официален протест за действията на Сиказве пред CAF, но след като разгледа жалбата им и доклада на всички официални лица от мача, CAF каза в изявление: „Организационният комитет реши да отхвърли протеста, подадения от тунизийския отбор. За да хомологира резултата от мача като 1-0 в полза на Мали."

Моля, използвайте браузъра Chrome за по-достъпен видео плейър

Бившият защитник на Кот д'Ивоар Сол Бамба реагира на хаотичните събития в мача на Тунис срещу Мали и казва, че противоречието не трябва да засенчва показания талант от световна класа

Хронология: Как се разви късният хаос

  • 85:06 – Реферът Джани Сиказве дава сигнал на пълен работен ден седем минути след почивка за охлаждане. Той изглежда осъзнава грешката си скоро след това и връща топката на вратаря на Тунис Бечир Бен Саид.
  • 86:10 – Бен Саид връща играта с кратък пас от наказателното си поле.
  • 86:44 – Ел Билал Туре от Мали показа червен картон, след като улови глезена на Дилън Брон на средата на линията.
  • 87:55 – Сиказве преглежда инцидента на монитора на VAR и след това потвърждава решението си.
  • 89:42 – Свирката на пълен работен ден прозвуча преждевременно за втори път, като тунизийският треньорски щаб излезе на терена, за да изрази своето недоверие и объркване.

Моля, използвайте браузъра Chrome за по-достъпен видео плейър

Старши треньорът на Тунис Мондер Кебайер беше шокиран от фарсовия край на мача им за Купата на африканските нации срещу Мали

AFCON улучва и пропуска: Абубакар блести, Салах се бори

Тъй като всичките 24 нации са изиграли поне един мач на тазгодишната Купа на африканските нации, връщаме поглед назад към най-добре представилите се и кой е имал седмица да забрави с африканския футболен журналист Ъшър Комугиша.

Той обсъжда формата на нападателя на Камерун Винсент Абубакар, битките на Египет и Мохамед Салах и последиците от този хаотичен край на поражението на Тунис от Мали.

Sky Sports за показване на AFCON на живо

Турнирът за Купата на африканските нации ще се излъчва на живо по Sky Sports през януари и февруари.

Турнирът, първоначално планиран да се играе през юни и юли 2021 г., ще се играе в Камерун между 9 януари и 6 февруари 2022 г., като Sky Sports показва всичките 52 мача на живо.

Ще участват 24 отбора, чиято кулминация ще бъде финалът на 6 февруари в столицата.

източник