Висшата лига Дартс ще претърпи радикална промяна през 2022 г.

Висшата лига ще включва осем играчи през 2022 г., като 16-те вечери в лигата са индивидуални събития, включващи четвъртфиналите, полуфиналите и финала на най-добрите 11 мача – с бонус от £10 000 за победителя за всяка вечер; гледайте драмата за дартинг на живо по Sky Sports!

Последна актуализация: 14/01/22 19:32 ч

Уелсецът Джони Клейтън е действащият шампион във Висшата лига (снимката е предоставена с любезното съдействие на Lawrence Lustig/PDC)Уелсецът Джони Клейтън е действащият шампион във Висшата лига (снимката е предоставена с любезното съдействие на Lawrence Lustig/PDC)
Уелсецът Джони Клейтън е действащият шампион във Висшата лига (снимката е предоставена с любезното съдействие на Lawrence Lustig/PDC)

Тазгодишната Висша лига ще претърпи най-радикалната промяна в историята на турнира, като осем играчи ще участват в 16 мини-събития през сезона преди плейофите за определяне на шампион.

Тазгодишната дартс феерия все още ще се играе в 17 арени в Обединеното кралство, Ирландия, Холандия и Германия и ще предложи страхотен, увеличен награден фонд от £1 милион, но има значителен обрат.

В ново развитие, Висшата лига ще включва осем играчи през 2022 г., като 16-те вечери в лигата са индивидуални събития, включващи четвъртфиналите, полуфиналите и финала за най-добрия от 11 мача – с бонус от £10,000 към всяка вечер победител.

Форматът

Всяка вечер ще се играят четвъртфинали, полуфинали и финал в най-добрия от 11 етапа (от първи до шест)

Всеки играч ще се срещне с останалите седем играчи два пъти по време на сезона в четвъртфинален мач, плюс още две нощи ще включват допълнителни мачове в същия формат

Питър Райт, Гервин Прайс и Майкъл ван Гервен ще се надяват да бъдат включени сред осемте играчи, които се борят за тазгодишната титлаПитър Райт, Гервин Прайс и Майкъл ван Гервен ще се надяват да бъдат включени сред осемте играчи, които се борят за тазгодишната титла
Питър Райт, Гервин Прайс и Майкъл ван Гервен ще се надяват да бъдат включени сред осемте играчи, които се борят за тазгодишната титла

Точките за класиране също ще бъдат присъждани от всяка вечер – с пет на победителя, три на подгласника и две на полуфиналистите – за формиране на таблицата на лигата, от която първите четирима играчи ще преминат към плейофите.

През 16-те седмици играчите ще се изправят един срещу друг два пъти в четвъртфинал, за да формират жребия за 14 нощи, като в допълнителните две нощи звездите се изправят отново.

Джони Клейтън победи Хосе Де Соуза с 11-5, за да спечели Висшата лига в дебютния си сезон

Моля, използвайте браузъра Chrome за по-достъпен видео плейър

Джони Клейтън победи Хосе Де Соуза с 11-5, за да спечели Висшата лига в дебютния си сезон
Джони Клейтън победи Хосе Де Соуза с 11-5, за да спечели Висшата лига в дебютния си сезон

„Висшата лига нарасна до неузнаваемост, откакто беше представена за първи път преди 17 години, но моментът беше подходящ да се въведе този новаторски нов формат“, каза главният изпълнителен директор на PDC Мат Портър.

„Новият ни формат означава, че всеки мач има значение. Всяка вечер през сезона има свой шампион и ще осигури още по-голяма стойност за феновете, които присъстват и гледат по целия свят, като седем мача се изиграват до заключение, за да се намери победител на всяко място.

„Има и по-широка надпревара за участие в плейофите и за предизвикателство за общата титла във Висшата лига и дял от огромния награден фонд от £1 милион.

„Вече видяхме голям интерес в Обединеното кралство и Европа от фенове, които с нетърпение очакват да посетят Висшата лига на живо отново, а тази година те ще изпитат повече дартс от най-висок клас от всякога в това събитие.“

Лига точки

Победител в нощта – 5 точки + бонус от £10 000

Подгласник – 3 точки

Полуфиналистите – 2 точки

Емоционалният Клейтън беше над луната, след като спечели първата си титла във Висшата лига

Моля, използвайте браузъра Chrome за по-достъпен видео плейър

Емоционалният Клейтън беше над луната, след като спечели първата си титла във Висшата лига
Емоционалният Клейтън беше над луната, след като спечели първата си титла във Висшата лига

Висшата лига е претърпяла редица промени във формат през предишните 17 сезона, откакто турнирът е въведен през 2005 г., първоначално започвайки със седем играчи, преди да премине към осем и 10 състезатели, а също и с участието на Challengers през последните години.

График на Висшата лига за 2022 г

Вечер 1 – четвъртък, 3 февруари – Motorpoint Arena, Кардиф
Вечер 2 – четвъртък, 10 февруари – M&S Bank Arena, Ливърпул
Вечер 3 – четвъртък 17 февруари – SSE Arena, Белфаст
Вечер 4 – четвъртък 24 февруари – Mercedes-Benz Arena, Берлин
Вечер 5 – четвъртък, 3 март – Westpoint Exeter
Вечер 6 – четвъртък, 10 март – The Brighton Center
Вечер 7 – четвъртък 17 март – Motorpoint Arena, Нотингам
Вечер 8 – четвъртък 24 март – Ротердам Ahoy
Вечер 9 – четвъртък 31 март – Utilita Arena Birmingham
Вечер 10 – четвъртък, 7 април – First Direct Arena, Лийдс
Вечер 11 – четвъртък, 14 април – AO Arena, Манчестър
Вечер 12 – четвъртък, 21 април – P&J Live, Абърдийн
Вечер 13 – четвъртък 28 април – 3Arena, Дъблин
Вечер 14 – четвъртък 5 май – OVO Arena, Глазгоу
Вечер 15 – четвъртък 12 май – Utilita Arena, Шефилд
Вечер 16 – четвъртък, 19 май – The O2, Лондон
Плейофи – четвъртък 26 май – Utilita Arena Нюкасъл

Присъединете се към нас за началото на Висшата лига Дартс 2022 в Кардиф в четвъртък, 3 февруари на живо по Sky Sports. Вижте ежедневните новини за дартс на skysports.com/darts , нашето приложение за мобилни устройства и нашия акаунт в Twitter @skysportsdarts

източник