Nev: PL трябва да принуди отборите да играят | Кара: Клубове, които се възползват

Гари Невил казва, че Висшата лига трябва да принуди отборите да изпълнят мачовете си, след като Арсенал поиска да отложи неделното дерби на северен Лондон, докато Джейми Карагър вярва, че клубовете се възползват от пандемията на коронавирус.

Само 48 часа преди мача си в Тотнъм, "артилеристите" поискаха мачът да бъде отложен поради недостатъчен брой играчи.

Арсенал има множество играчи, които липсват поради коронавирус, контузия, наказания и Купата на африканските нации.

По-рано в петък мачът на Бърнли от Висшата лига срещу Лестър в събота беше отложен заради случаи на Covid и наранявания в състава на кларетите.

Но бившите защитници на Висшата лига Невил и Карагър бяха съгласни във футбола в петък вечер, че Тотнъм срещу Арсенал трябва да продължи и че топ клубовете на Англия трябва да спрат да използват коронавируса като извинение за отлагане на мачовете.

Невил: Това трябва да спре сега!

„Честно казано вярвам, че всички отбори, не само във Висшата лига, но и в EFL сега, трябва да бъдат накарани да играят своите мачове“, каза Невил.

„Фоларин Балогун и Ейнсли Мейтланд-Найлс отидоха под наем, Гранит Джака има червен картон – това не е грешка на никой друг. Не можем да отменяме мачовете.

„Ако всичко се дължеше на Covid при извънредни обстоятелства, когато имаше 10 или 15 играчи, но сега говорим за отбори през последните няколко седмици, където няма съмнение, че отменят мачовете въз основа на това дали смятат, че Имате най-добрия отбор или отбор, за да спечелите мач. Трябва да спре.

Моля, използвайте браузъра Chrome за по-достъпен видео плейър

Старши треньорът на Арсенал Микел Артета казва, че са в "предизвикателна" ситуация с клуба, "много малко на брой"

„Това не е разкопка в Арсенал – трябваше да говоря за това преди три или четири седмици.

„Манчестър Юнайтед и други отбори имат от 30 до 40 играчи в отбора си – нямам предвид, че не могат да съберат 13 до 16 играчи заедно.

„За мен [заявката на Арсенал] трябва да бъде отхвърлена.

„Без да знам точните подробности, освен ако днес в Арсенал не идват абсолютни случаи на Covid, чувствам, че съм играл снощи в Ливърпул, сега трябва да спре това и трябва да накараме отборите да играят.”

Карагър: На младите играчи трябва да се даде шанс

"Не искам това да е за Арсенал, а за Висшата лига като цяло. Всеки клуб е правил това", каза Карагър.

„Никоя друга лига в Европа не прави това, със сигурност не и в тези големите първенства. Байерн Мюнхен игра с 16-годишен в последния си мач и това ви казва точно къде се намират. Защо не можем да направим това? Защо можем“ няма ли да се даде възможност на младите играчи при тези обстоятелства?

Моля, използвайте браузъра Chrome за по-достъпен видео плейър

Пеп Гуардиола казва, че тази седмица има повече положителни случаи в клуба и настоява, че вирусът засяга всеки клуб по същия начин

„Всички са в една и съща лодка и аз съм точно с Гари. Ако това е епидемия от Covid и това е унищожило отбора, мога да го разбера, но играчите, които участват в турнира AFCON и просто нормалните наранявания, това няма нищо общо с това.

„Имате отбори U23 и по-млади играчи и това е възможност, където те могат да получат шанс.

„Знам, че има много игри от Висшата лига, но в този момент няма съмнение, че отборите в тази страна се възползват от ситуацията.

Тухел е „много ядосан“, ако се злоупотребяват с правилата на Covid

Моля, използвайте браузъра Chrome за по-достъпен видео плейър

Томас Тухел казва, че ще бъде „много ядосан“, ако правилата на Covid бъдат злоупотребявани от други клубове, след като на Челси им беше казано, че трябва да изиграят мач, когато са почувствали, че са разтегнати по време на коледните мачове

Попитан дали смята, че правилата на Covid се злоупотребяват, старши треньорът на Челси Томас Тухел каза в петък: „Силно, силно се надявам, че това не е така, иначе бих бил много ядосан.

„Правим всичко, за да се случват игрите и бяхме накарани да играем, когато смятахме, че може би не трябва. Така че мога само силно да се надявам, че правилата са еднакви за всички.“

Челси съобщи за един положителен тест за Covid-19 преди пътуването до Манчестър Сити за съботния старт от 12.30 ч. във Висшата лига, като Андреас Кристенсен сега е в изолация.

Датският защитник едва наскоро се завърна от контузия, но отново е отстранен, след като даде положителен тест. Тиаго Силва и Н'Голо Канте обаче са в спор за участие, макар и с много малко време за тренировки.

„Имаме един положителен тест за Covid с Андреас Кристенсен“, каза Тухел. „Така че той ще отпадне за този мач.

„Да получим новината, че Андреас Кристенсен отново е аут, след като го чакахме толкова дълго, а сега той играе толкова, толкова силно, и отново е аут. Това е малко неуспех за всички, за нас психически.

„Върнахме Тиаго Силва и Н'Голо Канте, но това са Тиаго Силва и Н'Голо Канте с една тренировка.

"Най-накрая имате играчи обратно и това е точно като ловене на риба."

Hasenhuttl: PL „отвори вратата“ за изкривяване на правилата на Covid

Ралф Хазенхътъл (Пенсилвания)
Изображение: Ралф Хазенхютъл казва, че Covid-19 не е бил решаващият фактор за последните отлагания

На пресконференцията си в петък мениджърът на Саутхемптън Ралф Хазенхютъл беше категоричен относно липсата на прозрачност за отлагането и как Висшата лига се справя с това.

„Те отвориха вратата и не можете да се изненадате, че някой минава през сега. Не мога да кажа нищо за ситуацията с Covid там, защото това обикновено е причината да отменяте игрите.

„Вие нямате поглед, нямате прозрачност и не можете да кажете нищо за това. Останалото са спекулации.

„Висшата лига трябва да се справи с това. Ето защо казвам, че играчите/новите попълнения не трябва да имат право да играят в отменени мачове, когато не са били там преди да се играе този мач. Това е проблем, който имат и е трудно да го разрешим в момента."

Кои мачове от Висшата лига са отменени?

Брайтън срещу Тотнъм – неделя, 12 декември

Брентфорд срещу Ман Юнайтед – вторник, 14 декември (сега 19 януари, 20:00)

Бърнли срещу Уотфорд – сряда, 15 декември (сега 18 януари, 19.30 ч.)

Лестър срещу Тотнъм – четвъртък, 16 декември (сега 19 януари, 19.30 ч.)

Ман Юнайтед срещу Брайтън – събота, 18 декември

Саутхемптън срещу Брентфорд – събота, 18 декември; Саутхемптън спечели пренаредения мач с 4-1 във вторник, 11 януари

Уотфорд срещу Кристъл Палас – събота, 18 декември

Уест Хем срещу Норич – събота, 18 декември ; Уест Хем спечели пренаредения мач с 2:0 в сряда, 12 януари

Астън Вила срещу Бърнли – събота, 18 декември

Евертън срещу Лестър – неделя, 19 декември и вторник, 11 януари

Ливърпул срещу Лийдс – неделя, 26 декември

Вълци срещу Уотфорд неделя 26 декември

Бърнли срещу Евертън неделя 26 декември

Лийдс срещу Астън Вила – вторник, 28 декември

Арсенал срещу Вълци – вторник, 28 декември

Евертън срещу Нюкасъл – четвъртък, 30 декември

Лестър срещу Норич – събота, 1 януари

Саутхемптън срещу Нюкасъл – неделя, 2 януари

Евертън срещу Лестър – вторник, 11 януари (както по-горе, този мач вече беше отложен от първоначалната си дата неделя, 19 декември)

Бърнли срещу Лестър – събота, 15 януари

Какви са правилата на Висшата лига относно отлагането?

Наръчникът на Висшата лига 2021/22 включва протоколи за Covid и посочва, че бордът на Висшата лига „ще разрешава само пренареждане или отлагане на мач от лигата при изключителни обстоятелства“.

Бордът се обажда за всеки отделен случай и като насока Висшата лига казва, че разрешението за отлагане няма да бъде дадено, ако клубът разполага с 14 или повече играчи от списъка си с отбори.

Въпреки това, след отлагането на редица мачове в седмиците преди Коледа, беше публикувано ново ръководство за Висшата лига, обясняващо протоколите за отлагане на мачове.

И там тези фактори се вземат предвид, когато се решава дали да се отложи мач от най-висок клас:

1) Въздействието на инфекциите с COVID-19 върху отбора на клуба, както и нараняванията, болестите и тези в изолацията, както и броя на играчите, налични в списъка на отборите, и всички играчи под 21 години с подходящ опит. Когато даден клуб не може да пусне 13 полеви играчи и вратар нито от списъка си с отбори, нито от своите играчи до 21 с подходящ опит, мачът ще бъде отложен.

2) Състоянието на всяко огнище на COVID-19 в клуба, включително броя на засегнатите лица, последователността и източника на инфекции и тяхната близост до въпросния мач.

3) Способността на клуба да подготви безопасно играчите си преди мач.

4) Медицински съвет относно това дали има някакъв неприемлив риск за здравето и безопасността на играчите и персонала при игра на мача.

5) Всякакви съвети от Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство и други публични органи.

6) Други извънредни обстоятелства.

източник