Разговор за трансфер: Нунес може да оправдае етикета „един от най-добрите“ в Сити

Матеус Нунес е толкова нетърпелив да напусне Вълците в посока Манчестър Сити, че обяви стачка.

Халфът не беше доволен от Молиньо и шансът да играе за Пеп Гуардиола – един от най-големите му фенове – е този, който не иска да пропусне.

 

Анализираме защо Сити вярва, че португалският национал може да ги направи още по-добри.

‘Един от най-добрите’
За много английски футболни фенове Гуардиола е този, който първи постави името на Нунес на картата.

След като Сити победи Спортинг с 5-0 в първия мач от осминафиналите в Шампионска лига 2021-22, Гуардиола каза за един от опонентите си: „Матеус Нунес е един от най-добрите играчи в света днес.“

 

По-малко от две години по-късно, 25-годишният футболист прекара 12 месеца във Висшата лига с Уулвс и може да се свърже със своя обществен почитател.

И все пак това изявление – неочаквано по това време – не се синхронизира с относително сдържан престой в Мидландс.

Неправилно прилягане
Голямата победа срещу Челси през април беше едно от единствените демонстрации на Нунес на способности от световна класа в Уулвс.

Интернационалът с 11 мача иначе се бори да се наложи със старо злато, като впечатляващите му умения за дриблиране се смятат за твърде рискови за централен полузащитник в отбор от долната половина.

Стив Дейвис – временният мениджър на клуба миналия октомври и ноември – каза: „Опитахме го в две, но той беше много разхлабен на тази позиция.

„Искаме той да е свободен, но е по-добре да е свободен на по-високи позиции.“

Въпреки това, когато играе в напреднала или по-широка роля, Нунес се изключва, тъй като той се бори да овладее топката достатъчно често, за да окаже влияние.

Машина за дрибъл
Вълците и Сити се стремят да правят много различни неща и има причина да се смята, че макар Нунес да не подхожда на първия, може да е на втория.

Гуардиола преди го е наричал „машина“, когато атакува пространството с топката – и това, че той е изпълнил повече поемания (11) от всеки друг играч от Висшата лига този сезон, подкрепя твърдението.

Роденият в Бразилия маестро вероятно ще бъде използван на по-конвенционална позиция в халфовата линия за шампионите от Висшата лига, които са склонни да доминират притежанието в половината на противника.

А сравнително малкото му голови приноси – един гол и една асистенция през миналия сезон – няма да представляват проблем за Сити, на когото не му липсва голова заплаха.

Той ще бъде помолен да издигне страната си на терена и след това да работи с отвори, от които другите да се възползват.

Претъпкано машинно отделение
Пристигането на още един скъп полузащитник означава лоши новини за една или две от съществуващите опции на Сити.

Въпреки че Гуардиола ще твърди, че Илкай Гюндоган и Рияд Марез се нуждаят от смяна, Калвин Филипс и Фил Фодън ще се надяват, че тези напускания са отворили възможността за тях да се придвижат нагоре в класацията.

Но с Матео Ковачич, който сега е постоянно място в отбора, Хулиан Алварес все повече се използва зад Ерлинг Хааланд, Бернардо Силва е първият избор отдясно, а Джереми Доку добавя още повече конкуренция, няма ясен път към страната.

Това важи особено за Филипс, който много рядко играе и може би е разумно да настоява за напускане преди крайния срок за трансфер в петък.

Съобщава ни лайвскор.ком