Попадения и пропуски: Ман Сити се стреми към титлата на PL

Ман Сити вдигна летвата

Моля, използвайте браузъра Chrome за по-достъпен видео плейър

БЕЗПЛАТНО ЗА ГЛЕДАНЕ: Акценти от победата на Манчестър Сити над Челси

Беше първо срещу второ, но всъщност не изглеждаше така. Челси се защити добре и ограничи Манчестър Сити само до шепа шансове, но Сити доминираха през цялото време, едва дадоха поглед на гостите си в другия край и спечелиха чрез индивидуален блясък на Кевин Де Бройне.

Това беше почти повторение на победата им на Стамфорд Бридж през септември и след завършване на дубъла над Челси, разликата от 13 точки между Сити и най-близките им съперници е огромна. Все пак е само януари.

Ливърпул може да затвори тази пропаст, ако спечелят мачовете си на ръка, и те все още трябва да отидат на Etihad сами, но обратът сега изглежда много малко вероятен.

Сити поставят невероятни стандарти в момента – и не е изненада, че другите се борят да се справят. Те имат най-добри числа в атаката и най-добри резултати в защита.

Поредицата от 15 победи, която съставиха през зимния период миналия сезон, ги отведе до титлата и изглеждаше неповторима, но те имат до 12 победи в момента и отново се отдалечават от съперниците си.

Когато други отбори са се залитали през този натоварен празничен период, Сити просто продължава да побеждава. Пеп Гуардиола каза, че неговият отбор е изправен пред "спешна ситуация" от наранявания, заболявания и отстранени в началото на декември. Бързо напред месец и половина и те са на път да завършат сезона с над 95 точки.

Без нападател? Няма проблем. Нарушена предсезонна подготовка – Сити беше последният клуб от Висшата лига, който се завърна на тренировъчната площадка – може да се отрази на някои изяви по-рано в кампанията, но сега те са в своята позиция.

Разбира се, ресурсите и дълбочината на качеството, които Гуардиола може да използва, са значителни. Но безмилостната природа на този отбор на Сити и начинът, по който са се адаптирали към предизвикателствата, пред които са се сблъсквали, се свежда до манталитет и треньор.

Четвърта титла във Висшата лига за пет сезона изглежда почти сигурна сега за отбор и мениджър, които вдигнаха летвата.
Питър Смит

Беззъб Челси да се откаже от шансовете си за титлата

Усилията на Ромелу Лукаку са спасени от Едерсън
Изображение: Усилието на Ромелу Лукаку е спасено от Едерсън

Това беше само най-малките шансове, но Челси се целуна за сбогом на стадион "Етихад".

Нищо друго освен победа не би било достатъчно, ако се осъществи перспективата европейските шампиони да измъкнат избягалите лидери и шампионите на Англия, Манчестър Сити обратно в надпреварата за титлата.

Фондацията беше там за Челси, за да възроди своето предизвикателство за титлата. Стоманена и устойчива отбранителна демонстрация, организирана от вечнозеления Тиаго Силва, издържа на постоянните бомбардировки на Манчестър Сити, но страната на Томас Тухел беше намерена ужасно неудобна в бизнес края на терена.

За първи път в управлението на германеца в клуба, Челси не успя да регистрира опит за гол през първото полувреме на мач от Висшата лига, тъй като предната тройка на Ромелу Лукаку, Хаким Зийех и Кристиан Пулишич не успяха да гелират. До края на 90-те минути Едерсон щеше да бъде извикан само веднъж във вратата на Сити.

Тухел вярваше, че защитните усилия на неговия отбор заслужават точка, но същото не може да се каже за нападателите му.

"Имахме нула докосвания в наказателното поле [през първото полувреме]. Това беше голям проблем, представянето на предните играчи," призна той. "Това се дължи на липса на прецизност, време и хладнокръвие. Можем да направим много, много по-добре и трябва да се справим по-добре."

Бруталната оценка на Тухел беше последвана от подобен тъп отговор на въпроса дали Челси все още може да спечели Висшата лига. „Никога няма да се предадем, но ако Сити продължава да печели всеки мач, никой не може да ги хване.

В съботното шоу Челси няма огнева мощ, за да се възползва от пропуск от Сити, колкото и малко вероятно да е това.
Джак Уилкинсън

Къде е вината в Евертън?

Абдулай Дукур и Джордан Пикфорд на пълен работен ден
Изображение: Abdoulaye Doucoure и Jordan Pickford на пълен работен ден

Това е въпрос, който остава трудно да се определи, но за много от тези, които се върнаха в Мърсисайд, след като направиха най-дългото си пътуване за сезона, е ясно къде спира парите.

ОЩЕ:  Визуализация на WSL: Тотнъм срещу Уест Хем на Sky

Евертън е в свободно падане и този нещастен брак с бившия мениджър на Ливърпул Рафаел Бенитес достигна най-високата си точка на Кароу Роуд.

Това беше първото поражение на клуба като гост срещу отбор, започващ от дъното на класацията във Висшата лига от май 2004 г., след като беше непобеден в 17 подобни случая в мача.

На Бенитес изтича времето и извиненията. Доминик Калвърт-Луин се върна в страната след последния си рецидив, докато Ричарлисън имаше удар от пейката, но щетите вече бяха нанесени.

Моля, използвайте браузъра Chrome за по-достъпен видео плейър

След поражение от Норич, Рафа Бенитес е уверен, че може да обърне сезона на Евертън, сега той връща контузените си играчи въпреки протестите на феновете

Както често се е случвало по време на тази мизерна серия от една победа в 13 мача в лигата.

Загубата с 2-1 от Норич продължи ужасния рекорд за Евертън за допускане на първия гол в 16 от 22-те им мача във всички състезания през този сезон, включително всеки от последните им девет мача.

Срещу долния отбор на лигата, който сам допусна първия гол в 16 мача този мандат, Бенитес гледаше два пъти своите играчи, преди да предприемат каквато и да е форма на реакция. За Evertonians и за Бенитес това е като Ден на Groundhog.

Той може никога да не е толкова ядосан като привържениците на клуба от настоящата ситуация, но играчите също трябва да поемат отговорност.

Феновете на Евертън изразяват чувствата си към Бенитес
Изображение: Феновете на Евертън изразяват чувствата си към Бенитес

В крайна сметка и двата гола на Норич бяха собствени на Евертън, като автоголът на Майкъл Кийн дойде 92 секунди преди лошият пас на Бен Годфри да допринесе Адам Айда да направи два.

Бенитес каза: "Не започнахме мача зле по отношение на контрола, но след това направихме същите грешки. Допуснахме няколко грешки за няколко минути, допуснахме два гола и си дадохме планина, за да се изкачим отново."

Евертън спечели само 19 точки от своите 19 мача в лигата този сезон – само два пъти преди това имаше по-малко на този етап от кампания във Висшата лига. Висшите членове на отбора трябва да излязат напред и да дадат пример, но призивите Бенитес да бъде освободен от задълженията си сега ще се засилят.
Бен Граундс

Еланга показва какво е пропуснал Ман Юнайтед

Моля, използвайте браузъра Chrome за по-достъпен видео плейър

БЕЗПЛАТНО ЗА ГЛЕДАНЕ: Акценти от равенството на Астън Вила с Манчестър Юнайтед във Висшата лига

„Манчестър Юнайтед винаги е имал крила, които могат да спринтират зад защитниците“, отбеляза Джейми Реднап след равенството 2-2 на Юнайтед с Астън Вила. Той говори за представянето на 19-годишния Антони Еланга, на когото Ралф Рангник изненадващо стартира във Вила Парк.

Еланга беше предпочетена пред £73 милиона, като подписа Джейдън Санчо и показа изпълнение, изпълнено с темпо, директно бягане и непоклатим ентусиазъм – всички качества, които тепърва ще виждаме от Санчо в Манчестър Юнайтед. Първият му старт за сезона във Висшата лига съвпадна с най-доброто представяне на Юнайтед под ръководството на Рангник – така или иначе за 80 минути.

Юнайтед получи тласък от въздействието на Антъни Еланга
Изображение: Юнайтед получи тласък от въздействието на Антъни Еланга

Разбира се, Санчо е съвсем различен тип играч, който обича топката и когато е в най-добрата си сила, може да предизвика хаос с творческата си игра. Но с неговата увереност на дъното, да даде старт на някой като Еланга, който обича да тича, бяга и бяга още малко, беше умен ход от новия мениджър на Юнайтед. Способността му да разтяга играта даде на Юнайтед фантастична платформа за надграждане, а началният гол на Бруно Фернандеш произтича от атака от страна на Еланга.

„Той се справи добре и имаше две страхотни възможности за гол, но показа какво очаквах от него и защо реших да играя с него от самото начало“, каза Рангник.

Той може да струва на клуба £73 милиона, но Санчо има огромно предизвикателство пред себе си сега да убеди мениджъра да му даде титулярната фланелка. За момента е на Еланга.
Люис Джоунс

Защо Нюкасъл не може да види победа?

БЕЗПЛАТНО ЗА ГЛЕДАНЕ: Акценти от равенството на Нюкасъл с Уотфорд

Преди съботната решаваща битка за изпадане с Уотфорд, около Сейнт Джеймс Парк се развихри. Крис Ууд правеше своя дебют – £25 милиона заместник на контузения Калъм Уилсън – и това беше игра, която трябваше да спечелите. Транспаранти и знамена бяха развявани във впечатляващо представяне преди мача.

И в продължение на час Нюкасъл отговори с натура. Те доминираха през първото полувреме и четири минути след почивката страхотен удар на Алън Сен-Максимин изведе Нюкасъл напред.

Може би заради нерви, безпокойство или нужда от защита на преднината, но домакините започнаха да се отпуснат и да приканват натиска. Най-добрите шансове на Уотфорд дойдоха след 60-ата минута – включително жизненоважния изравнителен гол с само минути игра, което направи равенството да се почувства като поражение за Нюкасъл.

Отборът на Еди Хау загуби огромните 21 точки от спечелените позиции през този сезон и допусна 11 гола в последните 15 минути от мачовете на Висшата лига. Нюкасъл продължава да се намира в този цикъл и това насърчи силните освирквания от домашните фенове на пълен работен ден.

Всичко това повдига въпроса – защо Нюкасъл не може да види победа?

Еди Хау изказа своите мисли: „Мисля, че е психологически. Имаше мисъл да защитим това, което имахме. Беше в началото на мача, загубихме атакуващата си заплаха в мача и това никога не трябва да се случи след толкова дълго време.

Моля, използвайте браузъра Chrome за по-достъпен видео плейър

Еди Хау беше очевидно разочарован, Нюкасъл допусна късно изравняване при равенството 1-1 срещу Уотфорд и смята, че са пропуснали огромна възможност да спечелят точки срещу съперник от изпадащите

„Мисля, че това е свързано с увереността и сега спечелихме толкова мачове, колкото бихме искали за дълъг период от време. Единственият начин да изградим това е да преминем границата и да победим. Наскоро направихме това срещу Бърнли и се надявах това би било подобрение в тази фаза на нашата игра.

„Но днес не сме надхвърлили границата и се надявам, че това не доведе до психични белези за играчите. Сигурен съм, че няма да стане, защото ще влезем в играта, ще я анализираме, прегледаме и ще направим някои работете, за да опитате да го промените."

Какъвто и да е случаят, това е тревожно честа тенденция. Наред с това, Нюкасъл имаше само един удар към целта през всичките 90 минути – гол на Сен-Максимен – и само два през второто полувреме като цяло.

Нюкасъл остава само с една победа във Висшата лига този сезон и съвместен рекорд във втората лига от девет равенства. Всеки мач става все по-голям с продължаването на сезона, но когато може да има само няколко точки или дори голова разлика в него, те трябва да започнат да подобряват и двата резултата, за да имат шанс.

В противен случай завръщането в шампионата все повече привлича.
Шарлот Марш

Айда придава на Норич допълнително измерение

Моля, използвайте браузъра Chrome за по-достъпен видео плейър

БЕЗПЛАТНО ЗА ГЛЕДАНЕ: Акценти от победата на Норич Сити над Евертън

Мениджърът на Норич Дийн Смит каза, че се надява отборът му да е "завил в ъгъла" след тази упорита трета победа във Висшата лига през сезона. Евертън винаги изглеждаше като отбор, който беше там, за да вземе, но канарчетата отбелязаха само осем гола в първите си 20 мача в лигата.

За да поставим това в контекст, това беше най-малко съвместно голове от която и да е страна след 20 мача от най-добрия сезон, заедно с отбора на Лестър от кампанията 1977/78. Точно както в предишния им мандат във Висшата лига преди две години, имаше прекомерно разчитане на Teemu Pukki да осигури боеприпасите, но Смит беше възнаграден за смелия си подход в събота.

Джош Сарджент беше извикан и принуди грешката на Кийн за откриването, докато Адам Айда показа отлично хладнокръвие, за да направи първата си Висша лига при 27-ото си участие в състезанието, за да удвои преднината на Норич в това, което се оказа победител в мача.

Смит каза: „Исках той да продължи положителното си представяне в сряда [при поражението с 2:0 от Уест Хем] с още едно положително днес и той го направи. Имаме няколко играчи, които имат потенциал като Адам, и наша работа е да им помогнем да разгърнат този потенциал."

Дийн Смит казва, че единството е било в отбора, когато Норич победи Евертън, за да запише първата си победа във Висшата лига от ноември насам

Като цяло това беше първият гол на Айда в лигата от май 2021 г., когато той отбеляза в последния мач на Норич от промоционалния им сезон в Чемпиъншип срещу Барнсли.

„Ние и Адам все още откриваме какъв тип играч е той. Той е момче, което има ужасно много потенциал, той е физически силен и тепърва започва да се научава как да използва тялото си, но аз мислех, че се справя много добре, използвайки го . Той има страхотно докосване, може да завърши. Първият му гол във Висшата лига със сигурност беше заслужен."

Норич тепърва ще укрепи отбора си този прозорец, но в Айда може просто да разполагат с необходимата огнева мощ, за да помогнат за малко вероятно бягство, когато много критици вече са ги отписали.
Бен Граундс

Уорд-Проуз се доближава до рекорда на Бекъм от свободни удари

Саутхемптън може да е видял края на серията им от пет мача без загуба в Молине в събота следобед след загуба с 3:1 от Уулвс, но гостите отбелязаха най-добрия гол в мача след още един в дългия списък от сензационни Директни свободни удари на Джеймс Уорд-Проуз.

С резултата 2-0 за домакините и привидно победен Саутхемптън, Уорд-Проуз се повиши, за да изпълни великолепен свободен удар нагоре, над стената и в горния десен ъгъл на мрежата от цели 35 ярда, с предишното на Уулвс непобедимият вратар Хосе Са се вкопчи в своята линия.

Никой вратар в света не би се доближил до усилието на Уорд-Проуз, като се има предвид точността и скоростта на удара, въпреки че вече не бива да се изненадваме от майсторството на капитана на Saints от ситуации с мъртва топка.

Всъщност събота беше 12-ият гол от пряк свободен удар на английския национал във Висшата лига, попадение, по-добро само от Дейвид Бекъм (18), като неговият мениджър Ралф Хазенхътъл дори твърди, че това е най-доброто, което някога е виждал от играча, което е доста изявление, като се има предвид неговата работа.
Ричард Морган

Време е Брайтън да премине към нападател?

Моля, използвайте браузъра Chrome за по-достъпен видео плейър

Безплатно за гледане: Акценти от равенството 1-1 на Брайтън срещу Кристъл Палас

Само да беше игра на xG. Отново Брайтън доминира в мач, без да го спечели. Те започнаха да показват признаци, че могат да намерят гърба на мрежата този сезон, а новооткритият им Midas touch ги изведе в европейските места по-рано през сезона.

Но те все още не са разбрали как рутинно да превърнат териториалното господство в цели. Нийл Мопей, често критикуван за разточителното си завършване, едва имал шанс да докаже, че е грешно и вместо това бяха Якуб Модер, Леандро Тросар и Дани Уелбек, които споделиха тежестта да създадат още една вечер на близки пропуски.

Почти в сценария беше, че Палас трябва да отбележи от първия си удар към целта, показвайки на Брайтън как точно се прави, както отборите правят на страната на Греъм Потър откакто той влезе във вратата.

Те имат толкова голям контрол над 80 процента от терена, но последните 20 процента, клинчърът, все още са извън тях. Януарският прозорец е почти по средата и ако Чайките са сериозни да превърнат хубавата си игра в точки за останалата част от сезона, е време да действаме.

Това беше шестият път през този сезон, в който те са имали xG повече от два пъти повече от тези на опонентите си – но в резултата шест е и броят на мачовете, които са успели да спечелят през целия сезон.

Въпреки тежката нощ за Кристъл Палас, отборът може да бъде истинският победител за тях. На средна възраст от 25 години и 31 дни, техните 11 титуляри представляваха най-младия състав на Висшата лига на Ийгълс, откакто Иън Дауи ги доведе до равенство 2-2 срещу Уест Бром през февруари 2005 г.

Анди Джонсън беше един от голмайсторите този ден – и следващия месец той навършва 41 години. Визията на Стив Париш да подмлади един от най-старите отбори във Висшата лига върви успешно.
Рон Уокър

източник