Рафик призовава международната забрана на Йоркшир да бъде отменена

„Хората на Йоркшир трябва да могат да гледат Англия в тестове и мачове с бели топки в Хедингли това лято“, каза Рафик в колона на Daily Mail; бившият играч на Йоркшир каза, че окръжният клуб се движи в "правилната посока" под новия председател лорд Пател

Последна актуализация: 11/01/22 23:40ч

Азим Рафик призова Хедингли отново да бъде домакин на международен крикет, два месеца след като даде показания на изслушване в избрана комисия на DCMS относно расизма, който е претърпял, докато е бил в Йоркшир CCCАзим Рафик призова Хедингли отново да бъде домакин на международен крикет, два месеца след като даде показания на изслушване в избрана комисия на DCMS относно расизма, който е претърпял, докато е бил в Йоркшир CCC
Азим Рафик призова Хедингли отново да бъде домакин на международен крикет, два месеца след като даде показания на изслушване в избрана комисия на DCMS относно расизма, който е претърпял, докато е бил в Йоркшир CCC

Азим Рафик вярва, че международната забрана на Йоркшир за крикет трябва да бъде отменена, след като заяви, че окръжният клуб се движи в "правилната посока" под председателството на лорд Камлеш Пател.

Йоркшир беше спрян през ноември от домакинството на международни или големи мачове от Борда по крикет на Англия и Уелс (ECB) заради „напълно неприемливото“ третиране на твърденията на Рафик за расизъм.

Рафик също даде показания в емоционално изслушване на DCMS преди два месеца, а в колона за Daily Mail от сряда бившият играч на Йоркшир каза, че окръгът е показал положителен напредък, откакто лорд Пател замени Роджър Хътън – достатъчно, според Рафик, за Хедингли да бъде домакин международен крикет отново.

„Беше вихрушка, откакто се появих пред депутати преди почти два месеца и това, което Йоркшир и лорд Пател направиха, за да доведат до промяна, определено е стъпка в правилната посока“, каза Рафик.

„Ето защо вярвам, че е моментът да кажа, че трябва да им бъде върнат международния крикет, който е толкова важен за самото им оцеляване. Хората от Йоркшир трябва да могат да гледат Англия в тестове и мачове с бели топки в Хедингли това лято.

Рафик казва, че борбата му срещу расизма е по-важна от всичко, което е постигнал на терена като играч

Рафик казва, че борбата му срещу расизма е по-важна от всичко, което е постигнал на терена като играч
Рафик казва, че борбата му срещу расизма е по-важна от всичко, което е постигнал на терена като играч

„Окръгът беше много неохотен да предприеме каквато и да е промяна по време на моето време в клуба и оттогава, когато подчертах всичко, което ми се беше случило там. И затова бяхме тук на първо място.

„Но ако искаме една институция да се вгледа в себе си, тогава трябва да разпознаем, когато тя започне да показва, че искрено съжалява и се опитва да започне да оправя нещата. Йоркшир трябва да бъде подкрепен и подпомаган да се движи в правилната посока. Изглежда те наистина готови да направят правилното нещо сега. Надяваме се, че действията им под новия председател лорд Пател са показали това."

Лорд Пател също изрази желанието си да види спирането на Йоркшир да бъде отменено, предполагайки, че ЕЦБ може да вземе решение до края на януари.

Председателят на Йоркшир каза в публикация във вторник: „Надявам се, че Йоркшир може да зададе ясен шаблон, който да използват другите клубове, така че ние като спорт да повишим стандарта за това как се отнасяме към другите и как измерваме нашите успех.

„Надявам се също, че хората от Йоркшир и нашите привърженици в Обединеното кралство вече могат да започнат да изпитват проблясък на гордост – и, разбира се, че решението на ЕЦБ в края на този месец вижда, че любимият ни стадион отново може да бъде глобална сцена за превъзходство в крикета.

ОЩЕ:  Мъри достига първия финал на ATP Tour от 2019 г. насам

„Докато все още ни предстои дълъг път и много упорита работа, потенциалната награда е страхотна: възможност веднъж на поколение не само да трансформираме играта в Йоркшир, но и да предоставим модел за учене и промяна – както в крикет и в света на спорта."

Рафик похвали назначаването на Дарън Гоф за директор по крикет в ЙоркширРафик похвали назначаването на Дарън Гоф за директор по крикет в Йоркшир
Рафик похвали назначаването на Дарън Гоф за директор по крикет в Йоркшир

Междувременно Рафик също похвали назначаването на Дарън Гоф за директор по крикет, добавяйки: „Окуражен съм от неговото участие, не на последно място защото играта се нуждае от пряко участие на хора като него. Goughie ще свърши нещата“.

Доклад за кризата с расизма в крикета ще бъде публикуван в петък

Доклад на парламентарната комисия за кризата с расизма в крикета трябва да бъде публикуван в петък.

Междупартийната комисия DCMS заяви, че ще изложи своите констатации по-късно тази седмица след изслушването на Рафик през ноември.

Йоркшир прие през септември миналата година, че "няма съмнение", че Рафик се е сблъсквал с расов тормоз и тормоз по време на престоя си в клуба, тъй като те публикуваха обобщение на констатациите и препоръките от независим доклад, който започна почти година по-рано.

Главният изпълнителен директор на ЕЦБ Том Харисън обеща да „движи промяната“ след продължаващия расистки скандал, който погълна спорта

Моля, използвайте браузъра Chrome за по-достъпен видео плейър

Главният изпълнителен директор на ЕЦБ Том Харисън обеща да „движи промяната“ след продължаващия расистки скандал, който погълна спорта
Главният изпълнителен директор на ЕЦБ Том Харисън обеща да „движи промяната“ след продължаващия расистки скандал, който погълна спорта

Въпреки това окръгът се сблъска със значителна реакция за решението им да не публикува пълния доклад или да предприеме дисциплинарни действия срещу лица въз основа на доклада.

ОЩЕ:  Bucs на Брейди подрязват крилете на орлите

В същия ден комисията изслуша Рафик, изслуша и настоящите и бивши председатели на Йоркшир – лорд Пател и Роджър Хътън – и от главния изпълнителен директор на борда по крикет в Англия и Уелс Том Харисън.

Рафик каза, че опитите за повдигане на оплаквания за дискриминационното отношение, пред което е изправен в Йоркшир, са останали глухи, преди най-накрая да започне разследване през октомври 2020 г.

Главният изпълнителен директор Марк Артър подаде оставка четири дни преди появата на Рафик пред комисията, докато Йоркшир обяви на 3 декември, че директорът по крикет Мартин Моксън и старши треньорът Андрю Гейл са сред 16-те членове на персонала, които са били уволнени.

Лорд Пател каза на 8 ноември, че окръгът е уредил отделен иск за трудов съд от Рафик.

Лорд Камлеш Пател замени Роджър Хътън като председател на Йоркшир през ноемвриЛорд Камлеш Пател замени Роджър Хътън като председател на Йоркшир през ноември
Лорд Камлеш Пател замени Роджър Хътън като председател на Йоркшир през ноември

Независимата комисия за справедливост в крикета (ICEC), която разглежда расизма и дискриминацията в играта, заяви, че е била "залята" с повече от 2000 отговора за две седмици, след като е открила покана за доказателства на 9 ноември.

На 29 ноември ЕЦБ публикува план от 12 точки за цялата игра за справяне с дискриминацията, като Харисън призна, че спортът е бил засегнат от „земетресение“ след обвиненията за расизъм на ниво окръг от Рафик и други играчи.

Планът включва преглед на управлението на ЕЦБ, който ще прецени дали спортът се нуждае от независим регулатор. Ефективността на надзора на Йоркшир върху разследването на Rafiq беше поставена под въпрос от комисията DCMS.

Планът за цялата игра също ще се справи с културата на съблекалнята, ще се опита да премахне всички бариери, които съществуват в пътя на талантите и ще се стреми да направи крикета по-приобщаваща среда за играчи и зрители.

На организациите също са поставени цели разнообразието в бордове да включва 30 процента жени или местно представителен етнос до април. Съответствието ще бъде предмет на разпоредба „спазвай или обяснявай“.

Централното финансиране от ЕЦБ може да бъде задържано, когато не са спазени минималните стандарти за равенство, разнообразие и включване (EDI).

източник