Опитът на австралийските власти да отложат изслушването на Джокович отхвърлен

Джокович е държан в изолация в Мелбърн в очакване на резултата от обжалване на решението на австралийските гранични сили (ABF) да анулират входната му виза и да го депортират; Апелът на Джокович ще бъде гледан в понеделник сутринта местно време

От Ройтерс

Последна актуализация: 01.09.22 9:27 ч

Новак Джокович се надява да защити титлата си на Australian Open в МелбърнНовак Джокович се надява да защити титлата си на Australian Open в Мелбърн
Новак Джокович се надява да защити титлата си на Australian Open в Мелбърн

Изслушването за виза на Новак Джокович ще продължи в понеделник, след като австралийски съд отхвърли жалбата на правителството да отложи изслушването до сряда.

В неделя съдия Антъни Кели отхвърли искането на министъра на вътрешните работи Карън Андрюс за отлагане на изслушването. Съдията обаче остави на правителството възможността да направи още една молба за отлагане в понеделник.

Адвокатите на Джокович твърдят, че сърбинът е получил освобождаване от ваксина за влизане в Австралия, тъй като се е заразил с Covid-19 на 16 декември.

Репортерът на Sky News Никол Джонстън в Мелбърн обяснява последното за изслушването на Джокович

Моля, използвайте браузъра Chrome за по-достъпен видео плейър

Репортерът на Sky News Никол Джонстън в Мелбърн обяснява последното за изслушването на Джокович
Репортерът на Sky News Никол Джонстън в Мелбърн обяснява последното за изслушването на Джокович

Световният номер едно е задържан в имиграционно заведение в Мелбърн от четвъртък сутринта, след като визата му беше анулирана след проверка на медицинското освобождаване, което си е осигурил, за да пътува до първия тенис майор за годината.

Според правния му екип, Джокович – който се надява да спечели 21-ата си титла от Големия шлем – също е получил писмо от главния медицински директор на Tennis Australia, в което записва, че има медицинско освобождаване от ваксинация срещу Covid.

Твърди се, че удостоверението за освобождаване е „предоставено от независим експертен медицински преглед, поръчан от Tennis Australia“, и че „решението на този комитет е било прегледано и одобрено от независима комисия за преглед на медицинските изключения на правителството на щата Виктория“.

ОЩЕ:  Героят в тежка категория Кларк дебютира на Khan-Brook

Адвокатите на Джокович добавиха, че му е предоставена „австралийска декларация за пътуване“, тъй като властите са му казали, че [той отговаря] на изискванията за пристигане без карантина в Австралия“.

Яростен противник на мандатите за ваксини, Джокович отказа да разкрие статуса си на ваксинация или причината да търси медицинско освобождаване от правилата за ваксини в Австралия.

Драмата в Мелбърн разтърси световния тенис, предизвика напрежение между Сърбия и Австралия и се превърна в гореща точка за противниците на мандатите за ваксини по целия свят.

Пишейки в Instagram в петък, Джокович благодари на феновете си за подкрепата. Той каза: „Благодаря на хората по света за вашата непрекъсната подкрепа. Усещам го и това е много оценено. Благодаря на моето семейство, Сърбия и всички добри хора по света, които ми изпращат подкрепа. Благодаря на мили Бог за здраве."

Обществеността в Мелбърн казва мнението си за това дали Джокович е третиран справедливо или несправедливо

Моля, използвайте браузъра Chrome за по-достъпен видео плейър

Обществеността в Мелбърн казва мнението си за това дали Джокович е третиран справедливо или несправедливо
Обществеността в Мелбърн казва мнението си за това дали Джокович е третиран справедливо или несправедливо

Адвокатите на Джокович ще имат до два часа, за да представят делото си от 10 часа сутринта в понеделник (23:00 GMT в неделя), докато правителственият отдел има два часа, за да представи защитата си от 15:00 (04:00 GMT), постанови Федералният окръжен и семеен съд.

Говорител на вътрешните работи не беше на разположение веднага за коментар относно нейната правна защита.

Новак Джокович – Последователност от събития

4 януари – Джокович обявява, че ще пътува до Австралия с „разрешение за освобождаване“.
5 януари – Докато Джокович е във въздуха, премиерът на Австралия Скот Морисън казва, че спортистът ще бъде на „следващия самолет за дома“, ако не може да предостави „приемливо доказателство“, че освобождаването му е законно.
Изпълняващият длъжността министър на спорта Джаала Пулфорд подчертава, че местното правителство на Виктория, където се провежда Australian Open, няма да подкрепи заявлението за виза на Джокович.
Световният номер 1 пристига на летище Мелбърн около 23.30 часа местно време.
6 януари – Около 3.15 ч. бащата на Джокович съобщава, че синът му е държан в изолация на летището в Мелбърн.
В 5 сутринта Горан Иванишевич пуска изображение в социалните мрежи на себе си и на друг член от екипа на Джокович, които сякаш чакат световното номер 1. Публикацията е с надпис „Не най-обичайното пътуване Down Under“.
Около 8.15 ч. местно време е потвърдено, че визата на Джокович е била отказана от австралийските гранични сили.
Джокович е преместен в хотел под карантина, докато правният му екип обжалва анулирането на виза.
Обжалването срещу анулирането на визата му се отлага за понеделник сутринта, австралийско време.
7 януари – Министърът на вътрешните работи на Австралия Карън Андрюс каза, че Джокович е „свободен да напусне по всяко време“ и не е задържан.
Джокович наруши мълчанието в публикация в Instagram в петък, като благодари на феновете си за тяхната "непрекъсната подкрепа".
8 януари – Изводите на адвокатите на Джокович в събота разкриват положителен тест за Covid-19 през декември.
ОЩЕ:  Карта с резултати: Австралия срещу Англия, четвърти тест за пепел

Кирьос: Джокович ще бъде много решителен

Ник Киргиос каза, че иска да не бъде изтеглен срещу разпаления Джокович, ако действащият шампион на Australian Open успее да убеди властите да му позволят да играе на тазгодишния турнир в Мелбърн.

Киргиос каза, че очаква сътресението да има малко влияние върху подготовката на Джокович за първото голямо събитие за сезона.

„Ако му бъде позволено да играе на Australian Open, не искам никакви негови барове“, каза австралиецът пред репортери в Олимпийския парк в Сидни в събота, преди следващата седмица Sydney Tennis Classic.

Ник Киргиос (вдясно) е симпатичен към ДжоковичНик Киргиос (вдясно) е симпатичен към Джокович
Ник Киргиос (вдясно) е симпатичен към Джокович

„Той ще бъде много твърдо решен да играе добре и да се придържа към всички какво се случва. И аз не искам нито една лента от този Новак.

„Мисля, че той няма да има проблем с подготовката. Мисля, че това е просто добавено гориво за него, според мен.

„Всички знаем колко добър състезател е той. Не можеш да станеш велик шампион по този начин, без да можеш да преодолееш някакво препятствие като това.“

Киргиос се очертава като малко вероятен съюзник за Джокович, като двойката споделя неспокойна връзка след сблъсъка преди миналогодишното Australian Open заради условията на карантина.

„Това е малко бъркотия с това, което се случва, и просто не мисля, че сме поели по правилния начин“, каза той.

„Надявам се всичко да се оправи възможно най-скоро. За спорта, от който се нуждаем тук, това е толкова просто. Той е един от най-влиятелните спортни хора, вероятно за всички времена.

„Ако той е готов да играе и му е разрешено да играе, мисля, че в известен смисъл това е добре за нашия спорт с цялото това внимание, защото вероятно Australian Open няма да има толкова много гледания, колкото вероятно е имал, ако той може да играе.

ОЩЕ:  Майк Ашли подготвя оферта за поглъщане на Дерби за £50 милиона

„Сега го изпитвам. Сякаш не е много хуманно, нали, какво се случва? Животът му вероятно е достатъчно труден, както е, и знам какво е това.

— Само се надявам всичко да се оправи скоро.

Дебакълът на Джокович от Aussie Open: Какво се случи?

Джокович отлетя за Австралия с „освобождаване от ваксина“ и пристигна в Мелбърн в сряда, но в крайна сметка му беше отказано влизане в страната след девет часа на летището.

Визата на сърбина беше тази, която не позволяваше медицински изключения и беше отменена, след което той беше преместен в хотелска карантина, тъй като екипът му подаде обжалване – това обжалване беше отложено за понеделник.

източник