Бекер: Джокович прави "голяма грешка", че не се ваксинира

Световният номер 1 Новак Джокович отказа влизане в Австралия в Мелбърн; сърбинът е отлетял за Австралия с „разрешение за освобождаване“, но визата, за която кандидатства, не позволява медицински изключения; Джокович се премести в хотелска карантина, тъй като отборът обжалва; обжалването е отложено за понеделник

Последна актуализация: 01.07.22 00:19 ч

Борис Бекер е бивш треньор на Новак ДжоковичБорис Бекер е бивш треньор на Новак Джокович
Борис Бекер е бивш треньор на Новак Джокович

Новак Джокович прави "голяма грешка", ако не се ваксинира срещу Covid-19, според бившия му треньор Борис Бекер.

В момента сърбинът е задържан в изолация в хотел Park в Карлтън, Мелбърн, в очакване на резултата от жалба срещу решението на Австралийските гранични сили (ABF) да анулират входната виза на действащия шампион на Australian Open и да го депортират. Обжалването е насрочено за гледане в понеделник.

Джокович никога не е разкривал дали е ваксиниран срещу Covid-19, но разкритикува мандатите, които постановяват, че играчите трябва да бъдат двоен удар.

Световният номер 1 публикува в социалните медии преди да тръгне за Australian Open, за да заяви, че е получил "разрешение за освобождаване" да влезе в страната.

Новак Джокович – Последователност от събития

Джокович обявява, че ще пътува за Австралия с „разрешение за освобождаване“ във вторник, 4 януари.
Докато Джокович е във въздуха, премиерът на Австралия Скот Морисън казва, че атлетът ще бъде в "следващия самолет за дома", ако не може да предостави "приемливо доказателство", че освобождаването му е законно.
Изпълняващият длъжността министър на спорта Джаала Пулфорд подчертава, че местното правителство на Виктория, където се провежда Australian Open, няма да подкрепи заявлението за виза на Джокович.
Световният номер 1 пристига на летище Мелбърн около 23.30 ч. в сряда, 5 януари.
Около 3.15 часа местно време в Австралия бащата на Джокович съобщава, че синът му е държан в изолация на летището в Мелбърн.
В 5 сутринта местно време Горан Иванишевич пуска изображение в социалните мрежи на себе си и физиотерапевта на Джокович, които сякаш чакат световното номер 1. Публикацията е с надпис „Не най-обичайното пътуване Down Under“.
Около 8.15 часа местно време визата на Джокович потвърди, че е била отказана.
Джокович се премести в хотел под карантина, докато отборът обжалва анулиране на виза.
Обжалването срещу анулирането на виза е отложено до понеделник, 10 часа сутринта, австралийско време.
ОЩЕ:  Шпорите жени подписват полузащитника на Финландия Суманен

Бекер – самият той бивш световен номер 1 и двукратен шампион на Australian Open, както и спечелил три титли на Уимбълдън на сингъл – се радваше на успешно тригодишно партньорство с Джокович, което включваше шест победи от Големия шлем.

54-годишният поддържа близки отношения със сърбина, но смята, че възгледите им за това как да се предпазят най-добре от коронавирус са много различни.

„По този повод смятам, че прави голяма грешка, като не се ваксинира“, каза Бекер в Daily Mail . „Това заплашва това, което остава от кариерата му и шанса му да се утвърди като най-великия играч на всички времена.

„Четири пъти седях в ложата му, докато той спечели Откритото първенство на Австралия, така че съм напълно наясно с големите му силни страни като невероятен състезател. Също така мисля, че той има страхотен характер, който лесно може да бъде разбран погрешно.

"И все пак тези силни страни могат да бъдат и слабости. Същата невероятна решителност, която видях да печели толкова много близки мачове, може да бъде уязвимост с неговия инат."

Защитата на Джокович за титлата му на Australian Open е под съмнение - обясняваме настоящата ситуация и как тя се отразява на най-добрия тенисист в света

Моля, използвайте браузъра Chrome за по-достъпен видео плейър

Защитата на Джокович за титлата му на Australian Open е под съмнение – обясняваме настоящата ситуация и как тя се отразява на най-добрия тенисист в света
Защитата на Джокович за титлата му на Australian Open е под съмнение – обясняваме настоящата ситуация и как тя се отразява на най-добрия тенисист в света

Бекер смята, че ако Джокович запази колебанието си относно ваксината, това може да създаде повече препятствия в професионалната му тенис кариера.

ОЩЕ:  Никълс ще ръководи британската атака на Dublin Racing Festival

"Той е с невероятно силна воля, с много твърди убеждения. Ако не го направи, след 10 години ще погледне назад и ще разбере, че е направил грешка", каза Бекер.

„Не става въпрос само за Австралия. Факт е, че живеем в различен свят и на него ще му е много трудно да живее живота на професионален тенисист, пътуващ наоколо без ваксинация.

„Това са правилата, независимо дали ги харесват или не.

Надал: Джокович знаеше рисковете | Родители: Разпъват го

Рафаел Надал каза своето мнение за ситуацията на Джокович в Австралия

Моля, използвайте браузъра Chrome за по-достъпен видео плейър

Рафаел Надал каза своето мнение за ситуацията на Джокович в Австралия
Рафаел Надал каза своето мнение за ситуацията на Джокович в Австралия

Джокович е критикуван от Рафаел Надал, че "не спазва правилата", докато родителите на сърбина казват, че той е "изкупителна жертва" и отношението към него е "политически дневен ред".

Надал каза: „Ако искаше, щеше да играе без проблем.

„Той зае своята позиция и всеки е свободен да заеме своята позиция. Но има последствия. Не ми харесва ситуацията. В известен смисъл го съжалявам.

"Но той знаеше условията преди месеци. Той сам взе решение."

Майката на Джокович Дияна казва, че синът й се третира като "затворник" в лоши условия в карантинния му хотел

Моля, използвайте браузъра Chrome за по-достъпен видео плейър

Майката на Джокович Дияна казва, че синът й се третира като "затворник" в лоши условия в карантинния му хотел
Майката на Джокович Дияна казва, че синът й се третира като "затворник" в лоши условия в карантинния му хотел

В четвъртък бащата на Джокович демонстрира пред сградата на Народното събрание и каза за сина си: „Той изпълни всички необходими условия за влизане и участие в турнира, който със сигурност щеше да спечели, тъй като това е Новак, най-добрият тенисист и спортист в света."

ОЩЕ:  Шампионска лига | Кога е Байерн Мюнхен срещу Манчестър Сити, от колко часа е, по коя телевизия?

Срджан Джокович добави: "Исус беше разпнат и изтърпя много неща, но все още е жив сред нас. Новак също е разпнат… той ще издържи."

Дебакълът на Джокович от Aussie Open: Какво се случи?

Джокович отлетя за Австралия с „освобождаване от ваксина“ и пристигна в Мелбърн в сряда, но в крайна сметка му беше отказано влизане в страната след девет часа на летището.

Визата на сърбина беше тази, която не позволяваше медицински изключения и беше отменена, след което той беше преместен в хотелска карантина, тъй като екипът му подаде обжалване – това обжалване беше отложено за понеделник.

Какви са настоящите правила за влизане в Австралия?

Понастоящем Австралия изисква всички чуждестранни посетители, влизащи в страната, да бъдат двойно ваксинирани и да притежават валидна и подходяща виза.

Има медицински изключения, при които някои пътници могат да влязат в страната неваксинирани, но всички те се разглеждат и оценяват заедно с визи от граничните сили на Австралия при пристигането на пътника в имиграцията.

Премиерът на Австралия Скот Морисън също потвърди, че граничните сили на Австралия са очертали очакванията на федералното правителство към Tennis Australia в писма, изпратени през ноември относно влизане на ваксинирани и неваксинирани, и че скорошна инфекция с Covid не е основателна причина.

Критериите, изброени от Австралийската техническа консултативна група като допустими причини за медицинско освобождаване, варират от остри сериозни медицински състояния до всяко сериозно нежелано събитие, приписвано на предишна доза ваксина Covid-19.

източник