Великобритания и Ирландия обмислят съвместна оферта за Евро 2028

Великобритания и Ирландия обмислят съвместна кандидатура за домакинство на Евро 2028 – което би означавало отхвърляне на плановете за провеждане на Световното първенство през 2030 г.

Sky Sports News може да потвърди доклад в The Times, че като част от проучване за осъществимост на всички аспекти на домакинството на Световното първенство през 2030 г., шефовете на ФА също ще разгледат дали е възможно да кандидатстват за еврото през 2028 г.

Това проучване за осъществимост трябваше да бъде завършено по-късно през пролетта, но вече беше ускорено, така че решението може да бъде взето след два месеца – крайният срок на УЕФА за кандидатстване за оферти е 23 март.

Хемпдън Парк също беше един от стадионите домакини на Евро 2020
Изображение: Hampden Park също беше един от стадионите домакини на Евро 2020

Зад кулисите се смята, че официални лица от английските, шотландските, уелските, ирландските и северноирландските ФА вярват, че ще имат добри шансове да получат одобрение за 2028 г. – отчасти защото УЕФА обмисля да увеличи броя на участващите отбори до 32 за първи път.

График на УЕФА относно предложенията за домакини на Евро 2028

  • 23 март 2022 г. – Краен срок националните асоциации да потвърдят интереса си да кандидатстват
  • 30 март 2022 г. – Изискванията за оферти са предоставени на оферентите
  • 5 април 2022 г. – Обявяване на участниците в търга от УЕФА
  • 12 април 2023 г. – Краен срок за подаване на окончателно тръжно досие
  • Септември 2023 г. – Назначаване на домакин(и) на УЕФА ЕВРО 2028

Разширеният турнир би означавал по-голямо търсене на стадиони, тренировъчни съоръжения и хотели – област, в която родните нации и Ирландия смятат, че биха могли да предложат особено силен аргумент.

ОЩЕ:  Eclair Surf претендира за класически успех

Длъжностните лица също са получили уверения, че сцените на насилие на Уембли, които помрачиха финала на Евро 2020 миналото лято, няма да имат никакво отношение към решението на УЕФА.

Значително безредие настъпи пред Уембли в деня на финала на Евро 2020
Изображение: Значително безредие се случи извън Уембли в деня на финала на Евро 2020

За разлика от Sky Sports News беше казано, че има нарастващ песимизъм относно перспективата петте нации да спечелят правото да бъдат домакини на Световното първенство през 2030 г.

Длъжностните лица се опасяват, че може да изостават от Испания и Португалия и съвместна южноамериканска кандидатура, която ще има голямо емоционално привличане, тъй като ще отбележи стогодишнината от първото световно първенство, проведено в Уругвай през 1930 г.

Ключова част от проучването за осъществимост е да се установи дали тяхната оферта ще има разумни шансове да спечели. Всички FA не са склонни да ангажират допълнителни ресурси в процеса на кандидатстване, ако смятат, че има малък шанс за успех.

източник