Мрежата за уреждане на тенис мачове улавя повече заподозрени

Изглежда, че тенисът има проблем с почтеността. Разследване, което продължава повече от година, вече е открило случаи на фиксиране на мачове, но в момента са направени нови аванси по случая. В резултат на това бяха арестувани още седем играчи заради връзката им с експерт по хвърлянето на спортни състезания.

Мрежата за фиксиране на тенис събира повече заподозрени

Според френската медия L’Equipe, седем френски играчи бяха задържани от полицията във Франция миналата седмица по подозрение, че са хвърлили мачове. Твърди се, че поведението им е било по искане на физическо лице, известно като „Маестрото“, за което се казва, че е експерт в снабдяването с игри. В реалния живот Маестрото е Григо Саркисян, арменски гражданин, арестуван в Белгия миналия юни, съобщиха властите. Той все още е в ареста и ще бъде обвинен за организиране на международен синдикат, който да убеди тенисистите на по-ниски нива на игра да хвърлят мачовете си.

Седемте задържани сега довеждат общия брой във Франция до 17. Последните заподозрени не са идентифицирани, но пет от тях, според местната полиция, вече са признали ролята си в незаконните дейности. Един от тях призна, че е фиксирал повече от 20 мача, за които е спечелил около $ 34,000.

Към днешна дата се предполага, че са засегнати 137 заподозрени играчи от повече от шест страни. Дейността е достигната по целия свят, включително САЩ, а ФБР вече участва в разследването.

Цялата комуникация за уреждане на мачове беше обработена чрез криптирани съобщения, а играчите бяха заплатени от $ 570 – $ 3,400, за да се потопите. Маестрото имало няколко стотин служители, които биха поставили залози на малки залози, за да избегнат пазарите на хазартни игри.

ОЩЕ:  Документи: Арсенал се нуждае от £150 милиона, за да подпише Влахович през януари

Миналата година независимата група за преглед на тенис-блога твърди, че тенисът е „погълнат от цунами от корупция“ на по-ниските нива. Според доклада, това се дължи на по-ниските наградни фондове, предлагани от мачовете в схеми за фючърси.

От всички идентифицирани играчи, които са били заловени досега, най-висок ранг е Джером Инзерильо. През 2012 г. той е класиран на 354. Въпреки това той отрече всякакво участие и твърди, че никога не е хвърлял мач.

Maestro все още се държи в ареста, изправен пред обвинения в организирана престъпност, пране на пари, подправяне и уреждане на мачове.