Консорциумът за научни игри спечели търг за спортни залагания в Турция

Новият договор за управление на спортните залози в Турция е присъден на консорциум, който включва корпорацията Scientific Games.

Миналия месец правителството на Турция обяви търг за 10-годишен договор за управление и разширяване на дейността на държавния бизнес на Iddaa-SporToto. Сред критериите, които заинтересованите участници бяха помолени да представят, е колко ниска е била комисионната, която възнамеряват да предявят като своя собствена.

В сряда турските медии съобщиха, че Sans Girism OGG, консорциум с участието на научни игри и местния конгломерат Demirören Group, който се контролира от председателя на турската футболна федерация Yildirim Demirören, е подал най-ниската оферта, очаквайки само 0,2% от приходите от спортни залагания.

Следващият най-нисък участник беше партньорството Inteltek, което предлагаше 0.5% комисиона. Inteltek, която включва гръцката лотария и гигант за залагания Intralot и местния телекомуникационен оператор Turkcell, получиха предишния 10-годишен договор за SporToto през 2008 г., за който получи 1.4% комисиона.

Първоначално Inteltek предложи същата комисиона от 1.4%, докато Sans Girism предложи 2.1%. След отварянето на тези две оферти, на дружествата беше даден 30-минутен прозорец, в който да преразгледат своите оферти. Inteltek отговори с темп от 0.5%, но 0.2% от Sans Girism се оказаха победители.

Оферти от други две фирми – Baltech Investment и Best Gaming – бяха отхвърлени от държавния орган, който наблюдаваше тръжната процедура, поради неопределени причини.

Критиците от главната политическа опозиционна партия на Турция CHP предложиха, че Demirören е неправилно да участва в търга поради интересите на конгломерата във футбола и радиоразпръскването и връзките му с турското правителство. Независимо от това, възлагането на договора ще стане официално след пет дни след одобрението на президента на SportToto Бунямин Бозгейк.

ОЩЕ:  Atherton: Задължителна промяна след „Ashes tour from hell“

Това не е първият опит на Sci-Games да разбие турския пазар. През 2014 г. компанията беше част от консорциум, който спечели търг за провеждане на държавния бизнес Milli Piyango с цифрова лотария, но Sci-Games отстъпиха от сделката през следващата година, след като местните й партньори се оказаха неспособни да наберат необходимото финансиране.

Твърдите закони на Турция ограничават местните комарджии до двете държавни лотарии и залагания. Преди две седмици турските власти започнаха последната си репресия срещу неупълномощени оператори на хазартни услуги, наричайки го най-голямата такава операция в историята на страната.